Guberált lomokból készültek hangszerek

2013.07.22. 07:55

Szeméttelep-harmónia (Landfill Harmonic) címmel film készül a paraguayi Újrahasznosított Zenekarról (La orquesta reciclada), melynek iskoláskorú tagjai guberált limlomból készült hangszereken zenélnek egy paraguayi szemétlerakó mellett épült gettóban.

A Ryot beszámolója szerint Cateura kunyhótelep egy szeméttelep mellett található Asunción külvárosában, napi másfél tonna hulladékot raknak le ide. 500 ganchero, azaz alkalmi munkás dolgozik a telepen, újrahasznosítható műanyagot és fémet keresnek, amit fillérekért ugyan, de el tudnak adni.

Nicolás Gómez maga is gancheróként dolgozott a telepen, amíg rá nem jött, hogy az eldobott bádogdobozokból, alkatrészekből és limlomból hangszereket tud készíteni. Favio Chávez, a telep technikusa egy carapeguái ifjúsági zenekart is szervezett a szabadidejében, akiket egyszer Cateurába is elhozott fellépni.

Landfill Harmonic- The world sends us garbage... We send back music előzetes

A gancherók megkérdezték, nem tanítaná-e meg az ő gyerekeiket is zenélni. Sok gyerek a szemétben játszott, mivel szinte semmilyen szabadidős tevékenység nem volt elérhető a telepen (az alkoholon, a drogon és az erőszakon kívül – teszi hozzá). Gómez így kezdett Cháveznek dolgozni a zenekar hangszerkészítőjeként.

Az Újrahasznosított Zenekar 30 iskolásból áll, ők gancherók gyerekei, kivétel nélkül mélyszegénységben élnek. A zenekar jó úton van a világhírnév felé: dokumentumfilm készül róluk, és felléptek már Európában is. Chávez mottója: „A világ szemetet küld nekünk, mi zenét küldünk vissza.″