Viola
-6 °C
-2 °C

Véres lábnyomok Kulka ingén

2013.07.24. 11:13 Módosítva: 2013-07-24 11:29:55
Fullajtár Andrea, Gryllus Dorka, Kulka János és Nagy Zsolt a főszereplői azoknak a kisfilmeknek, amiket az X Kommunikációs Központ készített a romagyilkosságok áldozataira emlékeztetve. Exkluzív videók csak az Indexen.

Magyarországon a második világháború óta nem látott faji indítékú támadássorozat zajlott romák ellen 2008-2009-ben.

Hatan - köztük egy négyéves gyermek - meghaltak, többen súlyosan megsebesültek. 2009 augusztus másodikáról harmadikára virradóra gyilkolták le Kislétán Balogh Máriát, és sebesítették meg életveszélyesen 13 éves kislányát. 64 évvel korábban ugyanezen a napon, ugyanezekben az órákban semmisítettek meg több ezer romát Auschwitz-Birkenauban.

Az először az Indexen megjelenő kisfilmeknek aktualitást ad, hogy a négy vádlott szerdán szólalt fel az utolsó szó jogán a Budapest Környéki Törvényszéken, az ügyben augusztus 6-án születhet meg az elsőfokú ítélet. Az ügyészség három vádlott esetében tényleges életfogytig tartó, míg a negyedik társukra – aki az utolsó két gyilkosságban sofőrként működött közre – 15 évnyi börtönbüntetés kiszabását indítványozta.

A filmeket a 2012-ben indult X Kommunikációs Központ készítette, amely feladatául tűzte ki, hogy szociális, etnikai és más meghatározó társadalmi ügyekben változásokat indítson el Magyarországon. Legutóbbi akciójukkal a nők elleni erőszakra hívták fel a figyelmet, az Igazi férfi nem bánt nőt című videóban (itt nézhető meg) Till Attilától LL Junioron és Kocsis Tiboron át Varga Tamásig sok művész és sportoló állt ki az ügyért.

A romagyilkosságok helyszínein készült riportjainkat itt és itt nézhetik meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!