Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Véres lábnyomok Kulka ingén

2013.07.24. 11:13 Módosítva: 2013-07-24 11:29:55
Fullajtár Andrea, Gryllus Dorka, Kulka János és Nagy Zsolt a főszereplői azoknak a kisfilmeknek, amiket az X Kommunikációs Központ készített a romagyilkosságok áldozataira emlékeztetve. Exkluzív videók csak az Indexen.

Magyarországon a második világháború óta nem látott faji indítékú támadássorozat zajlott romák ellen 2008-2009-ben.

Hatan - köztük egy négyéves gyermek - meghaltak, többen súlyosan megsebesültek. 2009 augusztus másodikáról harmadikára virradóra gyilkolták le Kislétán Balogh Máriát, és sebesítették meg életveszélyesen 13 éves kislányát. 64 évvel korábban ugyanezen a napon, ugyanezekben az órákban semmisítettek meg több ezer romát Auschwitz-Birkenauban.

Az először az Indexen megjelenő kisfilmeknek aktualitást ad, hogy a négy vádlott szerdán szólalt fel az utolsó szó jogán a Budapest Környéki Törvényszéken, az ügyben augusztus 6-án születhet meg az elsőfokú ítélet. Az ügyészség három vádlott esetében tényleges életfogytig tartó, míg a negyedik társukra – aki az utolsó két gyilkosságban sofőrként működött közre – 15 évnyi börtönbüntetés kiszabását indítványozta.

A filmeket a 2012-ben indult X Kommunikációs Központ készítette, amely feladatául tűzte ki, hogy szociális, etnikai és más meghatározó társadalmi ügyekben változásokat indítson el Magyarországon. Legutóbbi akciójukkal a nők elleni erőszakra hívták fel a figyelmet, az Igazi férfi nem bánt nőt című videóban (itt nézhető meg) Till Attilától LL Junioron és Kocsis Tiboron át Varga Tamásig sok művész és sportoló állt ki az ügyért.

A romagyilkosságok helyszínein készült riportjainkat itt és itt nézhetik meg.