Cigányudvar is lesz Kapolcson

2013.07.25. 13:13
Hiteles és kedvező kép bemutatása a cigányságról, bepillantás a múltba, a kulturális értékekbe, a többségi társadalom cigányokról alkotott véleményének formálása - ez a célja a Művészetek Völgye Jancsi bácsi udvarának szervezőinek.

A három napos rendezvényt először tavaly rendeztek meg a fesztiválon Orsós János, a kapolcsi roma nemzeti önkormányzat elnöke portáján. "Az első napon csak cigány emberek látogattak el hozzánk, de másnap már mások is csatlakoztak hozzájuk. A mai világban számos példát sorolhatunk erre: először csak a kapun kívülről tekintgetünk az új, a más felé" - fogalmazott Kandikó Rita, a nagyvázsonyi Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület vezetője a kapolcsi, nagyvázsonyi roma nemzetiségi önkormányzat által a Művészetek Völgyében szervezett udvar kapcsán csütörtökön az MTI-nek.

Elmondta, hogy Jancsi bácsi udvaráról tavaly kedvező visszajelzéseket kaptak, ezért döntöttek úgy, hogy idén is megrendezik, augusztus 1. és 3. között. "Az udvarban sallangok nélkül, természetes körülmények között lehet találkozni a roma kultúrával, Jancsi bácsi, aki elismert kőműves a környéken, a téglavetést is bemutatja". A szervező fontosnak nevezte, hogy a betérőknek színesedjen a cigányokról kialakult képük, és mindenki tisztában legyen azzal, hogy nem csak énekelnek, táncolnak.
Ebben segít a Cigány kultúra kincsei című kiállítás, amelyen hangszerek, viseletek, ősi mesterségek kellékei tekinthetők meg, valamint fényképek a kapolcsi és a nagyvázsonyi cigány közösségek életéből. Az anyagot Rupa Éva, a nagyvázsonyi cigány nemzetiségi önkormányzat elnöke gyűjti öt éve, azzal a távlati céllal, hogy a térségben cigány múzeumot hozzanak létre - mondta Kandikó Rita.

Idén gyerekek beszélnek a kiállítási tárgyakról, amelynek segítségével a szervezők szerint közvetlenebbé válhat a kapcsolat a látogatóval, és a gyerekekben kialakul, hogy büszkék legyenek arra, honnan érkeztek. Az udvarban lesz még egy olvasósarok, ahol lovári, beás és magyar nyelvű könyveket lehet találni a roma/cigány kultúra, hit, irodalom, népismeret, kultúra témakörben.
A Flare beás 20 éve alakult autentikus cigány zenekar augusztus 1-jén fél ötkor koncertezik, a Romano Glaszo aznap és másnap 18 órakor, magyarországi, spanyol, balkáni, orosz és román népdalok feldolgozását előadva. Az együttesben cigány és nem cigány gyerekek, valamint felnőttek közösen zenélnek. A dalok magyar, cigány, beás, spanyol és angol nyelven szólalnak meg.