Máté, Mirella
7 °C
18 °C

A színikritikusok Alföldit és Stohlt szerették

2013.07.25. 14:39
A Színházi Kritikusok Céhe a legjobb férfi főszereplő kategóriában Alföldi Róbertet, Fekete Ernőt és Stohl Andrást, a legjobb női főszereplőnek pedig pedig Básti Julit, Csákányi Esztert és Eszenyi Enikőt jelölte.

A Színházi Kritikusok Céhe 33. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díját. A tagok kilencven premier megtekintése után voksolhatnak. A 15 kategória mindegyikében három jelölt verseng, és szeptember 22-én a Trafó Kortárs Művészetek Házában megrendezett ünnepségen derül majd ki, hogy közülük ki kapja a díjat. Itt hozzák nyilvánosságra az életműdíjas kilétét is: a díjat korábban Törőcsik Mari (2011) és Senkálszky Endre (2012) vette át. A közönség számára is nyitott est rendezője Gergye Krisztián rendező-koreográfus.

A szavazatok összesítése alapján három fővárosi színház áll a képzeletbeli dobogón: a Nemzeti Színház 12, a Katona József Színház 7, az Örkény Színház 5 jelöléssel. A legjobb férfi főszereplő díjára Alföldi Róbert, Fekete Ernő és Stohl András, a legjobb női főszereplő díjára Básti Juli, Csákányi Eszter és Eszenyi Enikő nomináltak. A legjobb előadások között az Angyalok Amerikában (Nemzeti Színház), A nagy füzet (Szkéné – Forte Társulat) és A nép ellensége (Katona József Színház) versenyez, a legjobb zenés-szórakoztató kategóriában a Liliomfi (r. Mohácsi János), a Kőműves Kelemen (r. Alföldi Róbert) és az Illatszertár (r. Puskás Tamás).

Orlai Tibor produceri tevékenységéért, a közelmúltban elhunyt Mátyás Irént pedig a Zsámbéki Színházi Bázis megalapításáért különdíjra jelölték a kritikusok.