Elárverezik az utolsó Monroe-fotókat

2013.08.05. 11:47

Marilyn Monroe utolsó hivatalos fotózásának felvételeiből bocsát árverése tíz képet ősszel a philadelphiai Freeman's aukciósház. A felvételeket a júniusban 83 éves korában elhunyt Bert Stern készítette 1962 júniusában a Vogue magazin számára. Stern a színésznő halála előtt hat héttel készítette a sorozatot Marilyn Monroe-ról, ez hozta meg számára a világhírt.

Három nap alatt 2571 felvételt csinált a színésznőről a Los Angeles-i Bel Air Hotelben. Marilyn Monroe-ra 1962. augusztus 5-én holtan találtak lakásában, a szakértő szerint altatótúladagolás okozta halálát. A fotók így már csak halála után jelenhettek meg a magazinban, és később – The Complete Last Sitting címmel – könyv formájában is 1982-ben, illetve 2000-ben.

A képek egyik különlegessége, hogy egy részüket a színésznő megsemmisítette vagy megrongálta. Vannak olyanok, amiket összekarcolt valamivel (valószínűleg kulccsal vagy ollóval), és vannak olyanok is, amiket összefirkált, áthúzott egy piros filccel. Állítólag becsmérlő megjegyzéseket is fűzött a fotókhoz.

A másik különlegesség, hogy a fotók egy részén látszanak Monroe műtéti hegei. Manapság, amikor szinte az összes magazinba kerülő fotó komoly utómunkán megy keresztül, és szinte semmilyen sebhely, anyajegy vagy más bőrhiba nem maradhat a felvételeken, furcsa látvány egy szépségideál hegekkel.

A Bonhams aukciósház tavaly ugyanezekből a felvételekből egy aktsorozatot dobott árverésre, ám a 18–25 ezer dollár (4,1–5,6 millió forint) közötti összegre becsült felvételek akkor nem keltek el.