Meghalt Vukán György

2013.08.12. 22:30 Módosítva: 2013.08.12. 22:43

Hétfőn meghalt Vukán György – közölték az esti órákban a Kossuh- és Erkel Ferenc-díjas zongoraművész és zeneszerző Facebook-oldalán, a tájékoztatás szerint Agárdon érte a halál.

A művész 1941-ben született Budapesten, jövő szerdán lett volna 72 éves.

Bár kevesen tudják róla, nemcsak zeneművész volt, hanem fogorvos is: miután a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zongora szakát elvégezte (a Zeneakadémiára egy zongoraverseny után felvételi nélkül került), 1964-ben a Budapesti Orvostudományi Egyetemen szerzett fogorvosi címet. És nemcsak megszerezte a végzettséget, hanem a zenéléssel párhuzamosan praktizált, és kutatott is: a DMA-DentMetAct orvosi műszer és eljárás fémallergiára az ő szabadalma.

Zenei téren jazz-, valamint zongoraművészként tűnt ki, együttesben és szólistaként is, olvasható róla a Wikipedián. Már 1957-ben megkapta első elismerését, a Helikon-díjat, 1990-ben lett Erkel Ferenc-díjas, 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét adozmányozták neki, majd tavaly átvehette a Kossuth-díjat.

Ez utóbbi kitüntetése átvételekor ezt nyilatozta az MTI-nek:

Néha azt kérdem magamtól: meg vagyok őrülve, hogy ennyit dolgozom? Ám ez az életem, írok akkor is, ha nem rendelik meg. De hát milyen jó érzés, ha keresik az embert, kellene valami és csak benyúlok a fiókba, kihúzom a kottát: erre gondoltál?

Pályafutása során olyan művészekkel játszott együtt, mint Philly Joe Jones, Clifford Jordan, Linda Hopkins, Anette Lowman, Frank Foster, Clarck Terry, Kenny Wheeler. 1991-ben a sevillai világkiállításon a Creative Art Jazz Trióval együtt lépett fel. Ugyancsak 1991-ben Japánban is fellépett. A Creative Art Jazz Trióval és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral 1996-ban játszott közös koncertjük az „Év Koncertje” lett Hollandiában (Chopin átiratok).

Számos zeneszerzéssel és hangszereléssel kapcsolatos szakkönyvet írt, diszkográfiája szerint több mint húsz lemeze jelent meg, mások mellett Pege Aladárral, Szakcsi Lakatos Bélával, Horgas Eszterrel.

Magyarországon azonban széles körben a legismertebbé a Szomszédok teleregény tette a nevét, miután az ő zongoraszólóival adta elő a Magyar Állami Operaház zenekara a Hidas Frigyes által szerzett főcímzenét.

Nemcsak előadóként működött azonban közre filmes produkcióban: a Linda sorozat főcímzenéjének ő volt a zeneszerzője is.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport