A színházban mehet a náci karlendítés

2013.08.16. 08:38
Egy Jonathan Meese nevű művész ellen azért indult eljárás, mert tiltott önkényuralmi jelképeket használt egy színházi előadása során. A német bíróság végül felmentette.

Meese ügyvédjei azzal védekeztek a tárgyalás során, hogy a náci karlendítés és a horogkereszt az előadás részeként szerepelt, márpedig ebben az esetben megilleti a művészi szabadság védelme. A kasseli bíróság végül elfogadta a védekezést és felmentette a 43 éves festőművészt, aki alkalomadtán színházi produkciókat is rendez, és szerepel is bennük.

A kérdéses mű a Megalománia a művészvilágban címet viselte és a kasseli egyetemen adták elő még tavaly júniusban. A performansz során Meese kétszer is náci karlendítéssel köszönt ki a közönségnek, amit a művész a szatíra részének nevezett, és így jelentésüket nem felnagyítja, éppen ellenkezőleg: kisebbíti.

Az ítélettel elégedett Meese a sajtónak azt nyilatkozta, hogy rendkívül boldog, hogy a bíróság megértette érvelését, és tovább folytatja küzdelmét, hogy a világban a politikai pártok helyett a művészetek diktatúrája irányítson.