65 milliós jegybevételt hozott az István, a király

2013.08.23. 15:10 Módosítva: 2013.08.23. 15:34
A Szeged Ma információi szerint a három telt házas este visszahozta az István, a király előadás árát. Az előzetes adatok szerint 65,168 millió forintos jegyárbevételt értek el.

A Szegedma.hu egy képviselőre hivatkozva azt írja, hogy az Alföldi Róbert rendezte István, a király előadás létrehozása 65 millió forintba került.

A Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatósága kérdésükre megerősítette ezt az információt, de mint írták, „a produkciót nem a Szegedi Szabadtéri mutatta be, azt a szerzői jogokat is jegyző Zikkurat Színpadi Ügynökség hozta létre 65 millió forintért”. A szabadtérinek ezért nincs információja a fellépők honoráriumáról sem.

A három telt házas előadás nettó jegybevétele az előzetes adataik alapján 65,168 millió forint volt. Arra a kérdésre, hogy RTL Klub mennyit fizetett a Szegedi Szabadtérinek az előadás közvetítéséért, úgy feleltek, hogy „az RTL Klubbal nincs jogviszonya a Szabadtérinek. A projekthez kapcsolódóan a megörökölt megállapodások alapján a Szegedi Szabadtéri Játékok bízta meg a werkfilm elkészítésével és a televíziós rögzítés és sugárzás lebonyolításával a produkciót létrehozó ügynökséget”.

Mint a szegedi portál cikkéből kiderül Alföldi Róbert nemet mondott a szegedi szabadtéri felkérésére, melyben A varázsfuvola jövő évi megrendezésével bízták volna meg. A rendező a Delmagyar.hu-nak adott interjújában ezzel kapcsolatban elmondta, hogy "a szabadtéri új vezetője, Herczeg Tamás akceptálható módon elmondta, mik az elvárásai, mi legyen A varázsfuvola végkicsengése. Alkotóként tőlem nagyon távol áll, hogy ezt megmondják, mint ahogyan vezetőként sem határoztam meg soha, hogy egy független alkotó mit csináljon az általa rendezett előadással, mert felelősen el tudom dönteni, hogy kit hívok meg. Mivel nem először dolgoztam volna Szegeden, lehet tudni, hogy a szabadtéri hatalmas színpadán nem olyan előadásokat szoktam csinálni, mint egy kis stúdiószínpadon. Ezért inkább lemondtam ezt a munkát".

A Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatósága a Szeged Ma kérdésére, hogy pontosan mik lettek volna ezek az elvárások, úgy válaszolt, hogy „a darab mondanivalójával egyezően, „humanista és felvilágosult” értékek képviseletét. Egyebekben a hivatkozott beszélgetés szűkkörű előzetes szakmai háttérbeszélgetés volt, amelyről helytelen lenne tovább pletykálkodni, annál is inkább, mert jelenleg a mű bemutatásának szándéka sem tény. A kérdés kapcsán azonban a szabadtéri igazgatójának és művészeti igazgatójának egyértelmű álláspontja, hogy az ország legnagyobb színpadán, a közpénzen létrejövő műalkotásnak a többség számára kell tetszenie, így színházvezetői felelősségük körébe tartozik, hogy művészeti kérdésekben is határozott álláspontot képviseljen a menedzsment".