A New York Times beszáll a szivárogtatásba

2013.08.24. 13:13

A londoni fenyegetések miatt a Guardian című londoni napilap megegyezett a New York Times (NYT) amerikai újsággal, hogy hozzáférést biztosít számára az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt informatikusa, az Edward Snowden által kiszivárogtatott egyes titkos dokumentumokhoz.

Mindkét lap internetes felületén tett közzé az egyezségről szóló szűkszavú tájékoztatót. A  Guardian közölte, hogy „partnerségre lépett” a NYT-el, miután a brit kormány jogi lépésekkel fenyegette meg, ha nem adja át vagy nem semmisíti meg a Snowdentől kapott adatokat az elektronikus hírszerzésre szakosodott brit titkosszolgálatról (GCHQ).

„A brit kormánytól eredő intenzív nyomásgyakorlás légkörében a Guardian úgy döntött, hogy bevon egy amerikai partnert a GCHQ-val kapcsolatos, Edward Snowden által átadott dokumentumokat feldolgozásába. Mi partnerségben dolgozunk a NYT-el, és másokkal, hogy folytassuk a cikkek közzétételét” – olvasható a Guardian közleményében, amely szerint ezáltal a GCHQ-ról szóló dokumentumok a brit kormány számára elérhetetlenek lesznek, és lehetővé válik a tömeges adatgyűjtésről szóló anyagok közzététele.

A legbizarrabb pillanat

A Guardian közlése szerint Snowden tud a két lap megállapodásáról. Jill Abramson, a NYT főszerkesztője is megerősítette, hogy a két újság együttműködik a titkos dokumentumok közzétételében.

Alan Rusbridger, a Guardian főszerkesztője kedden közölte, hogy a GCHQ két ügynöke személyesen felügyelte a napilap székházának pincéjében azoknak az adathordozóknak a megsemmisítését, amelyek a Snowdentől kapott titkos iratokat tartalmazták. A főszerkesztő szerint „ez volt az egyik legbizarrabb pillanat a Guardian hosszú történetében”. Rusbridger bevallotta, hogy az adathordozók megsemmisítését megelőző hetekben folyamatos nyomás nehezedett az újságra a brit kormány részéről, hogy adja át vagy semmisítse meg a Snowdentől kapott anyagokat.

Brit illetékesek szerint a dokumentumok súlyos kárt okoztak a nemzetbiztonságnak és emberéletek kerülhetnek veszélybe, ha további titkos anyagok kerülnek nyilvánosságra