Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Van-e élet a húson túl?

2013.08.26. 17:01
Szombaton és vasárnap nagyjából 4000 lelkes vega, vegán és kíváncsi húsevő látogatott ki családostul a Kádár-korszak egyik ma is élő templomába, a műbőrfoteles Kőbányai Kulturális Központban megrendezett 17. Vegetáriánus Fesztiválra, ahol kiderült, hogy a divatbemutatót, főzőversenyt, előadásmaratont, ételkóstolót és PeCsa-hangulatú bolhapiacot szervező vegák is csak szenvedélyüknek élő lelkes csodabogarak.

„Ide nemcsak a vegetáriánusokat várjuk szeretettel évek óta, hanem az érdeklődő vagy épp kételkedő húsevőket is, akik mindent végigkóstolva, néhány előadásra beülve megtudhatják, miért választják egyre többen ezt az életmódot” – mondta a fesztivál főszervezője, az Egészség-vár Alapítvány elnöke, Jakus Orsolya. Ő 23 éve vegetáriánus (állatvédelmi-ökológiai okokból), és már 12. éve hajtómotorja a fesztiválnak, amit a kezdetekkor néhai férje álmodott meg, még a 90-es években.

Szerelem és Kádár-nosztalgia a vegafeszten

„A legelső Vegetáriánus Fesztiválra még csak néhány százan jöttek el, azóta viszont mindig összejön a 4000-es látogatószám. Sok a visszajáró látogató, van például egy pár, akik a vegafesztiválon ismerkedtek meg, úgyhogy most ünneplik a 3. évfordulójukat” – meséli Jakus, aki negyedszerre választotta helyszínnek a műbőrfoteles-harmonikaajtós, tipikusan Kádár-kori kőbányai művelődési házat. Emiatt a rendezvény néha olyan volt, mintha a Petőfi Csarnok bolhapiacából egy Tupperware-edénybemutatóba csöppentünk volna a rendszerváltás kellős közepén. A résztvevőket ez persze egyáltalán nem zavarta, sőt, a legnagyobb létszámban jelen lévő, 30 és 50 közötti korosztály boldog nosztalgiával lépkedett a lambériás folyosókon (a legfiatalabb vegetáriánus egyébként egy 11 hónapos, kenguruban elhozott kisbaba volt, a legidősebb pedig egy 75 éves, vega családba született, húst soha nem kóstoló villamosmérnök, akit ránézésre 60-nak tippeltünk).

A rendezvényt alapvetően a gasztrokultúra-állatvédelem-egészséges életmód szentháromság jegyében szervezték, de a füstölőárusítás és a meditáció is bekerült a programba. Ettől persze még a fesztivál nem csapott át íriszdiagnosztikás jógaiskolába, a legfontosabb szinte végig a kaja volt.

A szervezők ugyanis kifejezetten fontosnak tartják, hogy a vegafesztivált minél szélesebb körben népszerűsítsék főzőversennyel, ételkóstolóval, zumbaoktatással és olyan ismert vegetáriánus celebek meghívásával, mint a Németh Kristóf, Harcsa Veronika, a Kowalsky meg a Vega énekese vagy az idei húzónév, az egykori Fabulon-lány Sütő Enikő.

Űrhajóskaja és mini-gasztroforradalom

Bár a rendezvény egyelőre még messze van a legfelkapottabb belvárosi helyszíneken megrendezett sátras-faházas, bor- és gourmet fesztiváloktól, jó úton halad afelé, hogy kinője a kőbányai betonkupolát és átköltözzön mondjuk a Millenárisra. A standok között ugyanis több, vega ételekre specializálódott, professzionális cég is képviseltette magát. A Napfényes Cukrászat büféjében például isteni tej- és tojásmentes növényi fagyit, a xilites szilvás pitét és a szép emlékű Négercsókra hasonlító „csokis csúcsot” kóstoltunk.

Az egyik, kifejezetten vegákra specializálódott ételkiszállító, a VegaFood is állított pultot az előcsarnokban, természetesen mindig itt volt a leghosszabban kígyózó sor. Az ő nyersvegán-felelősük, a szakácskönyveket író Lénárt Gitta és a Nyersétel Akadémia külön standot kapott: nála kóstoltam meg a sütés helyett aszalással készült, préselt űrhajóskajára emlékeztető, zöldségleves ízű rágcsákat, és a préselt gyümölcsökből összeállt ál-Cerbonát, ami finomabb, mint az igazi.

A kirakodóvásár-feeling a különtermekben folytatódott, ahol a levendulaárusok csokraitól a termelői mézen át az állatkísérlet-mentes kozmetikumokig mindent lehetett kapni. Itt dobtam be egy fura kinézetű pirított barnarizsitalt is, ami pont olyan volt, mint az összekavart baracklekváros tejbegríz: ronda, de finom.

A leggyakoribb tévhitek

„Ha vegetáriánus vagy, vashiányos leszel” – így szól a vega életmód ellen felhozott leggyakoribb érv, amit a 20 éve vegetáriánus háziorvos, dr. Aranyosi Edit tapasztalatból cáfolt: ez nem étrend kérdése, hiszen praxisa folyamán a rendelőben ugyanúgy találkozott húsfogyasztó vashiányosokkal is. A másik gyakori tévhit, hogy a vegetáriánusoknál nem megfelelő a fehérjebevitel. „Az akadémikus élettani tudomány ma ott tart, hogy a testtömeghez arányosított napi 1, esetleg 1,5-2 gramm fehérje az ideális, a vegetáriánus irodalom szerint viszont már 0,5 gramm is elég, de ez az életkortól is függ”. Probléma akkor van, ha a magas fehérjebevitelhez magas koleszterinszint és magas vérnyomás társul, és ha a vesét túlterheljük a szervezetbe bekerült, de felesleges fehérjét lebontásával. Nem véletlenül van ennyi helytelenül táplálkozó vesebeteg.

„A gyereknek hús kell hússal!” elmélet Aranyosi szerint menthetetlenül belekövült a gyerekorvos-társadalom táplálkozástudományi felfogásába. Pedig léteznek vegetáriánus háziorvosok is, csak egyelőre még nem tudtak egységbe tömörülni. A vegetarianizmus elutasítása ráadásul nem is korfüggő: a doktornő szerint vannak idős vega háziorvosok és a fiatal koruk ellenére kifejezetten vaskalapos gyerekorvosok. Azoknak a magyar szülőknek pedig, akik amiatt aggódnak, hogy a vegetáriánus étrend miatt a kicsiknél hiánybetegségek jelentkeznek, elég csak a Krisna-völgyben született gyerekekre gondolni, akik úgy is egészségesek tudnak lenni, hogy egyáltalán nem fogyasztanak húst.

A vegetarianizmus tudományos irodalma egyébként évtizedek óta él és virul. Dr. Oláh Andor például már az 1986-ban megjelent, azóta többször is újrakiadott Reformkonyha című könyvében írta a helyes fehérjebevitelt, hiszen a változatos táplálkozásra mindenkinek oda kell figyelni. Szintén népszerű olvasmány Dr. Aranyosi szerint a kezdetben még az állati fehérje-bizniszben utazó, később vegetáriánussá váló amerikai táplálkozástudós, T. Colin Campbell tudományos alaposságú, de mégis közérthető Kína-tanulmánya, amiben azt vezette le, milyen összefüggés van napjaink civilizációs betegségei és az állati fehérje túlzott fogyasztása között. Persze hogy kinek mi a „túlzott fogyasztás”, az már megint egy egyénileg körüljárandó, újabb kérdés.

Fabulon-lány, pattanások nélkül

Az idei vegafesztivál arca és húzóneve Sütő Enikő modell volt, aki maga is 15 éve vegetáriánus. Az egykori Fabulon-lány, akinek a félmeztelenül pózoló plakátjára még ma is emlékszik a fél ország, külföldi útja miatt sajnos nem tudott személyesen részt venni a rendezvényen. Viszont a Sütő Enikő Modellstúdió újrahasznosított anyagokból varrt ruháiban pózoló lányai és srácai helyette is képviselték a környezettudatosság fontosságát: traktorgumi topokban, szemeteskuka-estélyikben, uzsonnás zacskó-szoknyákban és a metálvilág bőr karpereceit meg tüskés nyakörveit imitáló filmtekercs-maskarákban rázták a csípőjüket a színházteremben.

Sütő Enikő végül telefonon mesélt arról, hogy egyetemista korában még húst evett hússal, aztán egy belső, szellemi útkeresést követően, egyik napról a másikra váltott át vegetáriánus életmódra. „Radikális lépés volt, mert nemcsak hogy húst, de tojást, sajtot és mézet sem ettem. Viszont azonnal elmúltak a bőrhibáim" – nyilatkozta az 54 évesen is jó formában lévő modell, akinek az étrendjéből 2008-ban a hazai showbiznisz is hasznot húzott. Az RTL Klubon akkor elstartoló Vacsoracsatában a készítők direkt arra mentek rá, hogy Soma Mamagésa, Győzike felesége, Kinter Oszkár és Benkő Dániel jól kiakadjanak a feltálalt szójatejszínes csalánlevesen és a szejtánpörköltön, hogy a balhé szépen a képernyő elé láncolja a nézőket. (Benkő az adásban természetesen hozta is a formáját a „salátaágyon akarsz elbánni velem?”-beszólásaival, de a kötekedése végül váratlan fordulatot vett: a Sütő-vacsora után ő is vegetáriánus lett.)

Sütő Enikő modelliskolája egyben életmódiskola is. A tinilányok (és a valószínűleg csajozási szándékkal közéjük keveredő néhány srác) a színpadon vonulás mellett a vegetáriánus filozófiát is megtanulhatja, persze csak ha akarja. „Nem kötelező semmi. Van olyan lány, aki innen értesül a tudatos táplálkozásról, és ők örömmel újságolják, hogy elmúltak a pattanásaik, másokról viszont lepattan az ilyesmi”. Utolsó kérdésünkre, miszerint nem zavarja-e, hogy a neten a Habselyem Kötöttárugyárban Kádár előtt fehérneműben pózolós fotója (ami egyébként még a lakásában is megtalálható óriásméretben) ma már sokkal ismertebb, mint a 74-es, meztelen hátú plakátja, így válaszolt: „Ez a Kádár-kép egyszer csak újra előkerült, és a retródivat miatt megint híres lettem vele. Akárhányszor ránézek, mindig megnevettet. De engem nem érdekel a múlt, csak a jelen”.