Piroska
-11 °C
-2 °C

A magyarok ellenrendezvényére hívták az Eddát

2013.08.27. 22:07

Lemondta az Edda Művek a marosvásárhelyi koncertjét, miután a helyi magyarság által kitalált fesztivállal, a Vásárhelyi Forgataggal egy időben a marosvásárhelyi városvezetéshez közel álló civil szervezet ellenrendezvényt szervez, amelyen a magyarországi együttes is fellépett volna - adta hírül kedden az Erdély TV.

A romániai magyar televízió megszólaltatta kedden Molnár Csabát, az Edda Művek menedzserét, aki elmondta: lemondják a vasárnap estére tervezett koncertet, mert sem a zenekar biztonsága, sem a művészeti produkció garanciája nincs meg, így „a kialakult légkörben nem tudnak olyan koncertet adni, ami mindenki számára megfelelő lenne.”

Marosvásárhelyen hetek óta vita zajlik a Vásárhelyi Forgatag szervezői és Dorin Florea polgármester között amiatt, hogy a városvezetés nem engedélyezte a magyar kulturális rendezvénynek a város főterén való megszervezését. A Vásárhelyi Forgatagra az idén először kerül sor a mintegy 45 százalékban magyar nemzetiségűek által lakott Marosvásárhelyen: a rendezvényt augusztus 28. és szeptember 1. között tartják.

A szervezők a koncerteket és egyéb szabadtéri rendezvényeket a város központjában szerették volna megtartani, de a román városvezetés kifogásolta, hogy a program kizárólag magyar jellegű. Ezért módosíttatni akarták a műsort, amit a forgatag szervezői elutasítottak, így végül a rendezvény szabadtéri részét egy olyan területen bonyolítják le, amely gyakorlatilag még a városban van, de közigazgatásilag a szomszédos Maroszentgyörgyhöz tartozik.

A forgatag szervezői a helyi magyarság megosztására tett kísérletként értékelték, hogy városvezetéshez közel álló civil szervezet a forgataggal egy időben a helyi Ligetben egy ellenrendezvényt szervez, amelynek több magyar fellépője van, de a legismertebb az lett volna. A romániai magyar média szerint a közösségi oldalakon az Edda rajongói maguk is kérték az együttest, hogy mondja le a fellépését.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Maros megyei szervezete és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Maros megyei szervezete arra kérte a marosvásárhelyi magyarokat, hogy részvételükkel támogassák a forgatagot.