Pongrác
11 °C
27 °C

Öngyilkos lett az agydaganatos német író

2013.08.28. 09:04 Módosítva: 2013.08.28. 14:49
Meghalt 48 éves korában Wolfgang Herrndorf német író, a kritikusok egy része által az új Zabhegyezőként emlegetett Csikk című sikerkönyv szerzője.
Wolfgang Herrndorf (Closeup).png
Fotó: Wikipedia Commons

Az 1965-ben, Hamburgban született népszerű író gyógyíthatatlan agydaganatban szenvedett, és végül maga vetett véget életének. Wolfgang Herrndorf hétfőn halt meg, a hír megrázta a német kulturális életet.

A mindössze öt regényes írónak 2010-ben jelent meg a Csikk című regénye, amely óriási sikert aratott: egyedül Németországban több mint egymillió példány kelt el belőle, a könyvet 24 nyelvre fordították le. Magyarországon tavaly a Scolar Kiadó jelentette meg, a regény két kamaszfiúról szól, akiket szülei nem engednek el nyaralni, egyikük ellop egy Ladát, és keresztül autóznak Kelet-Németországon.

Herrndorf 2012-ben Sand című krimijéért díjat kapott a rangos lipcsei könyvvásáron, betegsége miatt azonban már nem tudott megjelenni, hogy személyesen vegye át az elismerést. Orvosai 2010-ben állapítottak meg nála rosszindulatú agydaganatot. Az írót háromszor műtötték, a betegség elleni küzdelméről beszámolt az Arbeit und Struktur című blogjában.

Utolsó bejegyzésében arról írt, hogy elvesztette erejét, a gyógyszer már nem hat, a daganat pedig növekszik. "Vége a kemónak. A műtétnek nincs értelme. Tudom, mindez mit jelent" - fogalmazott.

Írótársa, Kathrin Passig a Twitter közösségi portálon kedden azt közölte, hogy Herrndorf fegyverrel vetett véget az életének Berlinben egy folyóparton. A rendőrség nem erősítette meg ezt az információt, mint ahogy a szerző kiadója, a Rowohlt sem.