Eszenyi Enikő és Gundel Takács Gábor is Prima-díjas

2013.08.29. 16:40
Bejelentette az idei Prima-díjasok névsorát Csányi Sándor: a most nyilvánosságra hozott Primák 5 millió forintot kapnak, a közülük kiválasztott egy-egy Prima Primissima pedig 15 millió forintot.

A Prima Primissima Díjra a VOSZ megyei és szekcióelnökei, a szakmai testületek tagjai, a Prima Primissima Alapítvány Kuratóriumának tagjai, az elmúlt év Primissimái, illetve az egyes kategóriákban a kategóriák érdekvédelmi, szakmai és civil szervezetei jelölnek. A kuratórium kategóriánként három-három Primát választott, ők fejenként 5 millió forint díjazásban részesülnek, az ő nevüket hozták most nyilvánosságra. Az így összeálló harmincas listáról december 6-án kategóriánként egy-egy Primissimát választanak ki, aki 15 millió forint elismerésben részesül majd.

A Prima-díjasok listája kategóriánként:

magyar irodalom

Lackfi János,
Szalay Károly
Vathy Zsuzsa

magyar színház- és filmművészet

Eszenyi Enikő,
Mészáros Márta
Molnár Piroska

magyar képzőművészet

Nádler István
Orosz István
Vinczellér Imre

a magyar tudomány

Bor Zsolt
Erdei Anna
Freund Tamás

magyar oktatás és köznevelés

Bagdy Emőke
Pál Ferenc
Pető Intézet

magyar építészet és építőművészet

Bachman Zoltán
Golda János
Karácsony Tamás

magyar sajtó

Gundel Takács Gábor
Novotny Zoltán
InfoRádió

magyar sport

Darnyi Tamás
Jónyer István
Szekeres Pál

magyar népművészet és közművelődés

Hoppál Mihály
Kiss Ferenc
Petrás Mária

magyar zeneművészet terén

Marton Éva
Snétberger Ferenc
Amadinda ütőegyüttes

A Prima díjról

A díjat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői kapják december 6-án. Idén már 11. alkalommal ítélik oda a Prima Primissima Díjakat, amelyeket 2013-tól az OTP Bank gondoz és finanszíroz.  A Prima Primissima Díj 2005-ben egészült ki a területi Prima-díjak rendszerével. 2007 óta önálló díjjal jutalmazzák a fiatal kiválóságokat, ez a Junior Prima Díj. Az elismerésnek öt társalapítója van, mindegyikük egy-egy önálló kategória mecénási feladatait vállalta fel: a Magyar Fejlesztési Bank a tudomány, a Magyar Villamos Művek a zeneművészet, a Docler Holding a népművészet és közművelődés, az Erste Bank a sajtó, az FHB Bank pedig a színház- és filmművészet terén kiemelkedő fiatal tehetségeket támogatja. Ugyancsak a 15 millió forintnak megfelelő 50 ezer eurót ér a közönségdíj, amelyet Demján Sándor ajánlott fel.