Kossuth-díjas fotográfusok kiállítása a Margitszigeti Víztoronyban

2013.09.03. 17:34 Módosítva: 2013.09.03. 17:34
A magyar fotográfia klasszikusai címmel szeptember 1-jén új kiállítás nyílt a Margitszigeti Víztorony Visual Art Galériájában. Balla Demeter, Féner Tamás és Korniss Péter képei szeptember végéig látogathatók a kilátóként is működő helyszínen.

Korniss Péter képei egy Tiszaeszlárról Budapestre ingázó vendégmunkás, Skarbit András életét mutatják be tíz éven keresztül, 1978-1988 között. A vendégmunkás című fekete-fehér fotósorozat változatlan művészi erővel hordoz máig érvényes szociográfiai tanulságokat. Balla Demeter fotós munkásságának a fővárosra vonatkozó része 1956-tal kezdődik és áthúzódik a huszonegyedik századba. A legtöbb esetben írók, költők, képzőművészek portréit mutatja meg a fotográfus, de hogy ne csak egy arcképcsarnokot lássunk, néha megmutatja az embert a környezetében, néha pedig csak a környezetet, a tárgyait.

Féner Tamás embernélküli, furcsán komponált, dőlt horizontokkal létrehozott fotói érdekes képi hatásokat hordoznak a városról. A volt egyszer egy gyár... az óbudai gázgyár utolsó időszakának állít emléket, megcáfolva azt a hiedelmet, hogy a kő örök, a papírkép pedig mulandó. A színes Budapest képei pedig formabontó, a köznapi látást próbára tevő, a konvenciókat támadó szellemben készültek.A kiállítás kurátora Kincses Károly fotómuzeológus, a Mai Manó Ház munkatársa.

Két további kiállítás is várja szeptember végéig az érdeklődőket a felújított Víztoronynál. A Visual Art Galéria első emeletén továbbra is látogatható a Margitsziget történeti fotográfiák tükrében gyűjtemény, amely 1870 és 2010 között készült fotókon mutatja be a Margitszigetet, annak máig megmaradt vagy elpusztult értékeit (kurátor: Kincses Károly).

A Víztorony udvarán pedig a Színház a lombok alatt - A Margitszigeti Szabadtéri Színpad története, 1938-1943 című kiállítás tekinthető meg, amely az 1938-ban megnyílt Margitszigeti Szabadtéri Színpad első korszakából mutat be fotókat, plakátokat és színháztörténeti különlegességeket az OSZMI gyűjteményéből (kurátorok: Csiszár Mirella és Gajdó Tamás).

A kiállítások 2013. szeptember 30-ig látogathatók, minden nap 11 és 20 óra közöt