Árpád
-2 °C
4 °C

Bricking News: tudós nő a LEGO-ban

2013.09.04. 17:13
Óriási gesztust tett a dán Lego-gyár a tudományos világ felé: az egyenként megvásárolható, véletlenszerűen csomagolt minifigurák 11. szériájába (ami olyan, mint a Kinder-tojás, csak csoki nélkül: sosem tudhatod, mi lesz benne) végre bekerült a női tudós is, írja az American Scientist című, komoly tudományos szaklap blogja.

Az American Scientist blogbejegyzésének szerzője Maia Weinstock, maga is fanatikus Lego-rajongó. Amikor pedig épp nem kockákból épít űrbázist, akkor a BrainPop nevű, tudományt népszerűsítő gyerekoldalt szerkeszti vagy az Aviation Week & Space Technology és a Science World című szaklapokban publikál.

scientist-minifig-sm
Fotó: scientificamerican.com

Weinstock a posztja első felében arról számol be, hogyan vadászta le a tudósnő figuráját a sorozat megjelenésének napján egy bostoni játékboltban. Ahol a sok kiskorúval együtt ő is pont úgy vigyorgott, mint Charlie és a többi mesebeli gyerek Willy Wonka csokigyárában. A profi legóblogos trükköknek köszönhetően végül elsőként lett meg neki az áhított legóember, mivel már a csomagoláson keresztül ügyesen kitapogatta a figurához járó két kémcsövet. A blogbejegyzés második fele már arról szól, hogy Weinstock szerint a több évtizedes múltra visszatekintő Lego-gyár méltatlanul alulkezelte a tudományos pályára lépő nőket az eddigi készletekben. Nem csoda, hogy a cikkben a női STEM-figurák (science, technology, engineering, and mathematics) rövid történetét bemutató rész csak egy pár bekezdés, ráadásul úgy, hogy belevette a listába az álaltkerti gondozót is.

„A városi legó, ami 2005-től hivatalosan is Lego City néven fut, gyakran ábrázolja a legóembereket a mindennapi életük közben, ahol sok munkahelyhez elengedhetetlen a tudományos, mérnöki és matematikusi képzettség. Ilyen például az orvosi, a mentős és az űrhajós pálya, ahol hagyományos férfiuralom van, az egyszem női orvost kivéve” - írja Weinstock a posztjában. Igaza van: az alapvetően férfiközpontú Lego játékvilágban mindig is erősen felülreprezentáltak voltak a férfi tudósok. Szinte az összes foglalkoztatási ágban (a kalózoktól a lovagokon át a tűzoltókig) rövid hajú figurákkal találkozhattunk az elmúlt 35 évben. A nők sokáig csak pincérlányok, utasok, strandolók és hercegnők lehettek. A korai időkben mindössze a hosszú hajuk különböztetett meg az egyenvigyorú, sárga fejű férfiaktól, és csak a 80-as évektől kaptak saját, kirúzsozott arcokat.

Weinstock vicces összeállításából az is kiderül, hogy az első női háziorvosbaba ugyan már a kézzel és arccal rendelkező, 1978-as nagyvárosi legóemberek között is ott volt (rajzolt sztetoszkóppal és vöröskereszttel a ruháján), az első női űrhajósig azonban egészen 1993-ig kellett várni. Az első női sebész pedig csak a külön is gyűjthető figurakollekció 6. szériájába került bele, de legalább egyedi műtőssapkát és röntgenképet is kapott.

A legóvilág tudományos kutatói ráadásul abszolút megfelelnek a szórakoztatóipar hagyományosan pejoratív és stigmatizáló, bogaras geekjeinek. Az első igazi, fehérköpenyes-sztetoszkópos minifigura például pont a 2002-es filmstúdiós készletben kapott helyet, és pontosan ugyanúgy nézett ki, mint a horrorfilmek titkos laborjaiban a világ leigázását tervezgető, őrült tudós (fehér köpeny, szürke gumikesztyű, borzas haj, sátáni vigyor). Ezt a ponyvairodalmi archetípust az egyenként csomagolt figurák 4. szériája is visszahozta. Weinstock ezután viccesen kiemeli, hogy a Lego gyártól a férfi programozók is megkapják a magukét: a tavaly debütáló csokornyakkendős, a törött szemüveges, norvégmintás mellényt hordó legóember pont az a fajta nerd lúzer, ahogy az előítéletes emberek a programozókat elképzelik.

„A férfiak 4:1 arányban túlreprezentáltak a műanyagfigurák világában, ahol ráadásul a nők szinte kizárólag csak rózsaszín ruhákat hordanak” - írja Weinstock, aki természetesen más tudományos kutatók munkáit is megemlíti a hímsoviniszta Lego bemutatásakor. Ilyen például David Pickett írása a legóemberek arcainak fejlődéstörténetéről. A poszt végén pedig bemutat egy érdekes közösségi kezdeményezést, a Lego Cuusoo 14 000 lájknál tartó, rajongók által összeállított figurakészletről, amiben a női egyenjogúság nevében kizárólag tűzoltólányok, bírőnők, munkásasszonyok, valamint női sólymászok, csillagászok és paleontológusok szerepelnének.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?