Filmfesztiválon lesz zsűritag Julian Assange

2013.09.04. 20:01

Julian Assange, az Ecuador londoni nagykövetségének vendégszeretetét élvező WikiLeaks-alapító is részt vesz a szeptember végén kezdődő Raindance Filmfesztivál zsűrijének munkájában. A titkos dokumentumokat kiszivárogtató Assange a követségen egy DVD-n nézi majd meg a versenyfilmeket.

A fesztivál szervezői elmondták: azért esett választásuk a 42 esztendős Assange-ra, mert "kifinomult politikai gondolkodó, radikális demokrata és a digitális korszak merész máskéntgondolkodója".

Assange 2010-ben robbant be a köztudatba, amikor az általa létrehozott honlapon, a WikiLeaks-en titkos amerikai dokumentumokat, katonai és diplomáciai üzenetváltásokat hozott nyilvánosságra az iraki és az afganisztáni háborúval kapcsolatban, magára haragítva az amerikai hatóságokat.

A Svédországnak való kiadatás elől tavaly júniusban keresett menedéket a londoni ecuadori nagykövetségen. A svédek állítólagos szexuális zaklatás miatt akarják felelősségre vonni. Mint mondta: azért nem akar személyesen felelni a vádakra, mert meggyőződése, hogy nyomban átadnák az Egyesült Államoknak.

A Raindance Filmfesztivált 21. alkalommal rendezik meg szeptember 25. és október 6. között, ahol száz játékfilmet és mintegy 150 rövidfilmet vetítenek több mint ötven országból. Öt olyan Szíriában készült kisfilm is szerepel a programban, amely április óta készült, és bemutatják a Mediastan című dokumentumfilmet is, amelynek producere Assange volt.

A Raindance zsűrijében Sean Brosnan (Pierce Brosnan fia), Beth Gibbons, a Portishead együttes énekese és Robert Rankin író foglal még helyet.