Nyilvános Eszenyi Enikő pályázata

2013.09.05. 10:41

A Vígszínház honlapján Nyitott színház – Hagyomány és továbbgondolás címmel nyilvánosságra hozta igazgató pályázatát Eszenyi Enikő. A színész-rendező jelenleg is a színház igazgatója, és a következő öt évben is folytatni szeretné a munkát. A Vígszínház és a Budapesti Operettszínház vezetésére július 26-án írt ki a pályázatot a Fővárosi Önkormányzat, miután a jelenlegi vezetők mandátuma 2014 januárjában lejár. Az előadó-művészeti törvény értelmében fél évvel a jelenlegi vezetői megbízatás lejárta előtt kell az állásokra pályázatot kiírni.

Eszenyi pályázata közel 200 oldal, eddigi eredményein kívül tartalmazza a 2014 és 2019 között tervezett bemutatókat, a színház együttműködéseit, kommunikációját. Eszenyi kiemeli, hogy azért pályázik újra, mert „elkötelezett és tehetséges kollégáim vannak, mert sok a Víghez hűséges munkatárs, mert csodálom az épületet, mert szeretek játszani, mert szívet melengető a közönség szeretete és ragaszkodása, és mert hiszek abban, hogy egy ilyen nagyszínház, mint a Víg képes estéről estére valódi értéket közvetíteni, és művészi élményt nyújtani sok száz nézőjének. Tud valódi kulturális tényezővé válni, mert több százezer ember műveltségéért felel. Azért pályázom, mert lelkesítő kihívás az a felelősség, amit a Vígszínház vezetése jelent. Azért pályázom, mert harminckét éve vagyok itt, mert ez az otthonom".

A Víg vezetésére Eszenyi mellett Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház jelenlegi igazgatója, az Operettére a jelenlegi igazgató, Kerényi Miklós Gábor mellett Bozsó József, Nagy Viktor és Tokody Ilona pályázik. Eszenyi Enikő azzal kapcsolatban, hogy beigazolódtak a korábbi pletykák arról, hogy Balázs Péter is pályázik, az Indexnek korábban úgy nyilatkozott, hogy „természetesen mindenkinek joga van pályázni, de őszintén remélem, hogy azok, akik döntést hoznak, a színházi kultúra érdekeit figyelembe hozva hoznak majd lelkiismereti döntést. A magam részéről bizakodó vagyok, a társulat erős és támogató, mindannyian mellettem állnak”.

A pályázókat ma hallgatják meg. Eszenyi Enikő néhány napja még nem tudta, hogy kik fogják elbírálni a pályázatokat, mint mondta, „hivatalosan nem tájékoztattak a bíráló bizottság tagjairól”. A kiírt vezetői munkajogviszony 2014. február 1-jétől 2019. január 31-ig tart. A pályázatokat az anyag benyújtását követő hatvanadik napig kell elbírálni, vagyis két hónapon belül várható döntés.