Bernát, Felícia
EUR 384,46 Ft
USD 363,27 Ft
7 °C
31 °C

Van Gogh-ot találtak a padláson

2013.09.09. 21:25

Egy norvégiai padlásról került elő Vincent Van Gogh egyik műve, amelyet a mester karrierje csúcsán, a Napraforgókkal és a Sárga házzal egy időben festett, írja a Guardian. A művész ebben az időben Arlesban, Dél-Franciaországban élt, ekkor járt Montmajourban is. Az 1888-as Napnyugta Montmajournál című képet hétfőn mutatták be az amszterdami Van Gogh Múzeumban. A festmény most egy neve elhallgatását kérő magángyűjtő tulajdonában van.

Szakértők szerint a képet egy norvég iparos vette meg 1908-ban Jens Thiis művészettörténész, az Oszlói Nemzeti Múzeum későbbi igazgatójának javaslatára. Azonban miután a kép megérkezett, Svédország francia nagykövete meglátogatta a tulajdonost, és közölte vele, hogy az valószínűleg hamis. Az iparos dühében a padlásra száműzte Van Gogh munkáját.

A képet ezért hitték hamisnak, mert nem szerepel rajta a művész aláírása. Az új kutatási technológiák eredményei és a kétéves nyomozás azonban mára meggyőzte a szakembereket. A festmény 180-as sorszámmal szerepelt Theo van Gogh gyűjteményében, és ez a szám még ma is látható a kép hátoldalán. Az alkotás a holland mester 1928 óta felfedezett első teljes méretű vászna.

A fákat, bokrokat és a montmajouri apátság romjait ábrázoló Napnyugta Montmajournál című festményen jól láthatóak a Van Gogh-ra jellemző vastag ecsetvonások. A mű születésének pontos dátumát azért sikerült meghatározni, mert a festő említést tett a képről testvérének, Theónak írt levelében: eszerint az alkotást egy nappal korábban, 1888. július 4-én festette. Van Gogh két másik levélben is utalt a festményre azon a nyáron, de több szempontból is kudarcnak tekintette a művet.

A holland mester mintegy 140 alkotását őrző Van Gogh Múzeum több mint egymillió látogatót vonz évente, és Van Gogh festményei ma már a világ legértékesebb műalkotásai közé tartoznak.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás