Elhunyt Budai Katalin színikritikus

2013.09.11. 09:21
Szeptember 9-én autóbalesetben elhunyt Budai Katalin színikritikus, szerkesztő, a Színházi Kritikusok Céhének tagja.

A Színházi Kritikusok Céhe Facebook-oldalán közölte elsőként Budai Katalin halálhírét. Mint írták: „Megrendülve tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy váratlanul elhunyt kollégánk és barátunk, céhünk tagja, Budai Katalin.”

A 7ora7.hu nevű színházi portál szerint Budai Katalin az ELTE magyar–angol szakát végezte el, majd az ELTE Esztétika Tanszékén és a Színházi Intézetben kétéves doktori képzésen (tudományos továbbképzési ösztöndíjban) vett részt. Az Akadémiai Kiadó szerkesztője lett, ezzel párhuzamosan írt irodalomról, színházról.

Első publikációja még egyetemista korában, 1975-ben, a Színház című folyóiratban jelent meg. 1988-tól a Film-Színház-Muzsika című hetilap munkatársa, majd 1994-ig a Magyar Napló kritikai rovatának vezetője. 1998–2000 között a Frankfurti Könyvvásár magyar jelenlétének programszervezője, 2000-től a kulturális tárcák irodalmi ügyekért felelős köztisztviselője volt.

A litera.hu szerint Budai a céhnek kezdettől aktív tagja volt. Mint mondta, „a gyakorló szinikritikust meglehetősen elnyomja a szürke aprómunka, konkrétan: elég fáradságos kétféle szakmai identitással dolgozni, de igyekszem, s eleddig sikerült is, a szívbéli vonzódást is életben tartani”.

Munkái között kötetek szerkesztése, fordítása és tanulmányok, monográfiák is megtalálhatóak.
Budai Katalin többek között a Magyar Napló kritika rovatának szerkesztője volt a 90-es évek elején, az utóbbi időkben a Holnap Kiadó szerkesztője volt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport