85 millió járt a Marslakók bukásáért

2013.09.12. 21:16

Nyolvcanötmillió forintot fizetett ki az MTVA a Marslakók Produkciós Kft-nek miután a céggel tavaly augusztusban felbontották a Marslakók című szappanopera gyártásáról szóló szerződést - derül ki azokból szerződésekből, amelyek csütörtökön jelentek meg a közszolgálati csatornákat működtető alap honlapján.

Az MTVA két szerződést tett közzé. Az egyik (pdf) arról szól, hogy a sorozat nézőszáma messze elmaradt az elvárt mértéktől. „A nézettségi adatokból a sorozat elvitathatatlan filmművészeti értékei sajnos nem tükröződtek vissza” - olvasható a háromoldalas szerződésben. A dokumentum szerint a jövőben sem vártható a nézettség olyan mértékű megugrása, amely teljesítené a szerződésben előirtakat, ezért a felbontása mellett döntenek.

A másik dokumentum (pdf) a pénzügyi elszámolás részleteit tarlmazza. Eszerint az MTVA a tulajdoni, szerzői jogok miatt 30 millió, a szerződés felmondásából eredő kár miatt 20 millió, a színészek felmondása miatt 5 millió, az elmaradt epizódok gyártása miatt 15 millió, a hosszú távú beruházások meg nem térülése miatt 15 millió forintot fizet. Így a szerződés szerint összesen a köztévé 85 millió forintot kellett fizetnie a produkciós cégnek.

Az Átlátszó.hu még 2012 augusztusában kérte ki azoknak a tételeknek a listáját, amelyet az MTVA  fizetett, illetve fizet ki a Marslakók című szappanoperával összefüggésben Jáksó László producer cégének, a Marslakók Kft.-nek. Az adatigénylési pert a lap első-, most pedig másodfokon is megnyerte.

Az Átlátszó csütörtökön arról írt, hogy feljelentik a rendőrségen az MTVA-t, mivel a jogerős bírósági döntés elenére sem adták ki az adatokat. Az MTVA ezt követően csütörtök este közölte: teljesítette a jogerős bírósági ítélet rendelkezéseit, és honlapján nyilvánosságra hozta a kért adatokat.