Mundruczó lengyelül rendez

2013.09.13. 13:45

John Maxwell Coetzee Szégyen című regényének színpadra állítása után, Mundruczó Kornél Lengyelországban dolgozik tovább. Saját bevallása szerint mostanában az öngyilkosság-metafora foglalkoztatja: nagyon európai, nagyon magyar problémának látja.

A TR Warsawa színházban bemutatott Denevér című előadás a segített öngyilkosság témája körül forog.  A szilveszter előtt játszódó történet egymásnak vadidegen szereplői azért találkoznak távol az otthonuktól, hogy együtt búcsúztassák az óévet egy messzi intézetben. Mindenben mások, egyben azonban hasonlítanak. Ugyanarra a kérdésre keresik a választ: szabad-e az embernek büntetlenül Istent játszania?

“Valójában csak motívumokat és dalokat használtam Straussból. Sokkal inkább új darab született, amelyben két eutanázia-történet fut egymás mellett. Az operett szerintem kifejezetten halál-műfaj. [...] Az egyik történet egy karmesterről szól, aki minden szilveszterkor A denevért vezényelte; a másik pedig egy paralízises fiú története, aki az eutanázia mellett dönt, de aztán annyira romlik az állapota, hogy a gyógyszerek bevétele előtt nem tudja még egyszer kimondani az igent, így nem tudja aláírni a papírokat” - mondja a rendező

Mundruczó ezért az előadásért megkapta a Telewizja Polska díját, a produkció pedig a májusi kaliszi Nemzetközi Színházi Fesztiválon elnyerte a legjobb társulatnak járó nagydíjat. A Denevér Mundruczó Kornél rendező és Wéber Kata társ-forgatókönyvíró által tervezett öngyilkosság-trilógia első előadása. A trilógia második része a kollektív öngyilkosság témakörével foglalkozik. A Proton Színház előadásában színpadra kerülő The Day of My Great Happiness című előadás magyarországi bemutatója két héttel később, 2013. október 15-16-án lesz a TRAFÓ-ban.