Vidnyánszkyhoz nem jön a Burgtheather

2013.09.13. 12:52
A világhírű bécsi Burgtheater rossz tapasztalatokat szerzett Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterrel és Vidnyánszky Attilával, a Nemzeti Színház új igazgatójával tárgyalva, ami az események későbbi tálalását illeti. Ezért inkább Bécsbe hívnak magyar darabokat, nem jönnek vendégjátékra a Nemzetibe – írja a Nol.hu.

A bécsi Burgtheatert Magyarország Nemzeti Színháza vendégjátékra hívta jövő év elején rendezendő első nemzetközi fesztiválján. A színház elutasította a kérést, a Nol.hu közölte visszautasító nyílt levelük fordítását. Ebben azt írják, hogy „tapasztalataink a jelenlegi magyar kormány kultúrpolitikusaival, többek között Balog Zoltán miniszterrel, továbbá Vidnyánszky Attilával azt mutatják, hogy ezek a személyek találkozóinkat utóbb gyakran más színben tüntetik fel, mint ahogyan azok valójában lezajlottak”.

Hozzáteszik, hogy nem akarják hagyni, hogy „a Burgtheater kiváló renoméját veszélyeztessék azzal, ahogyan a magyarországi kultúrpolitika hírnevén igyekeznek kiköszörülni a csorbákat”. Ezért döntöttek úgy, hogy nem fogadják el a meghívást.

A levélben az is szerepel, hogy a Burgtheater szeretné folytatni a vitát Magyarország kultúrpolitikájának fejlődése érdekében, de úgy látják, hogy ez jelen helyzetben könnyebben kivitelezhető Bécsben, mint Budapesten.

Már egy ideje fontolgatják, hogy színházi fesztivált rendezenek az éppen futó magyar előadásokból, a cél, hogy erre a fesztiválra a legkülönfélébb magyarországi rendezésekből válogassanak. „Legyenek jelen azok a független társulatok, amelyek úgy érzik, hogy a kormány megkárosította őket, de szerepeljen a budapesti Nemzeti Színház is, amelyet a közelmúlt igazgatóválasztása óta nyilvánvalóan a nemzeti konzervatív tábor tudhat a magáénak” – írják.