Bulcsú
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

A kecskemétiek előadása nyerte a Vidéki Színházak Fesztiválját

2013.09.14. 23:59 Módosítva: 2013.09.14. 23:59

A kecskeméti Katona József Színház Hangyaboly című  produkciója lett a Vidéki Színházak Fesztiváljának legjobb előadása. A szombaton késő este tartott budapesti díjkiosztón a házigazda Thália Színház öt elismerése mellett különdíjakat is kiosztottak.

  • A legjobb férfi alakítás díját Besenczi Árpád kapta a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház Üveganya című produkciójában nyújtott teljesítményéért.
  • A legjobb női alakítás díját Ráckevei Anna vehette át a debreceni Csokonai Színház Jászai című előadásának címszerepéért.
  • A legjobb mellékszereplőnek járó díjat Kerekes Éva kapta a tatabányai Jászai Mari Színház Édes Anna című előadásában nyújtott alakításáért.
  • A zsűri különdíját a Pécsi Nemzeti  Színház Picasso kalandjai című produkciója nyerte.

A zsűri tagjai Jókai Anna író, Molnár Piroska színművész, Szekeres Adrien énekesnő, Jónás István, a Magyar Rádió Zrt. vezérigazgatója és Kovács "Kokó" István olimpiai és világbajnok ökölvívó voltak.

A Magyar Teátrum című lap a legígéretesebb fiatal színészt jutalmazta: az elismerést Vaszkó Bence a nyíregyházi Móricz Zsigmond színház Tigris és hiéna című előadásában nyújtott alakításáért kapta. A Vidéki Színházigazgatók Egyesülete Szabó Gabinak, a szegedi Nemzeti Színház Pipás Pista című "tanyawestern" előadásának címszerepéért ítélte oda díját.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) díját megosztva kapta a Veszprémi Petőfi Színház Adáshiba című előadása, valamint a Békéscsabai Jókai Színház Lear király című produkciója. A Kultúra.hu a Kaposvári Csiky Gergely Színház Othello Gyulaházán című produkcióját jutalmazta.

A fővárosi teátrum második alkalommal szervezte meg a Vidéki Színházak Fesztiválját  azzal a céllal, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak a Budapesten kívüli teátrumoknak. Az egy hete kezdődött fesztivál ideje alatt összesen tizenegy produkciót - nyolc nagyszínpadi és három stúdióelőadást - láthatott a Thália Színházban a fővárosi közönség. A fesztivált 22 millió forinttal támogatta a Nemzeti Kulturális Alap.