Szaúd-Arábia Oscar-díjra hajt

2013.09.15. 18:33 Módosítva: 2013.09.15. 18:34
A nemzetközi fesztiválokon aratott sikerek nyomán Szaúd-Arábia Oscar-díjra nevezi a legjobb idegennyelvű alkotások kategóriájában a vallási szigoráról ismert országban forgatott első nagyjátékfilmet, Haifa al-Manszúr rendezőnő Vadzsda, a lány című művét.

A királyság történetében példátlan lépést Szultan al-Bazie, a szaúdi Társaság a Művészetekért és a Kultúráért elnöke jelentette be, hangoztatva, mennyire büszkék az országot és annak kultúráját hitelesen képviselő filmre, és mennyire örülnek, hogy a mű témái és cselekménye messze az ország határain kívül is visszhangra talált.

A Gerhard Meixner német producer közreműködésével, jórészt titokban készült film egy olyan lányról szól, aki a merev társadalmi szabályok ellenére a saját útját akarja járni: akar magának egy kerékpárt, és vágya megvalósítása céljából nem riad vissza a társadalmi konvenciók megsértésétől sem. A mű elkészültét jócskán nehezítette, hogy Szaúd-Arábiában nők és férfiak nem dolgozhatnak együtt, a filmet ráadásul egy nő rendezte.

A film meglehetősen pontosan festi le a valóságot, elsősorban a hétköznapi életről és a nők nehézségeiről szól - mondta Meixner a tavalyi velencei filmfesztiválon, ahol az világpremiert tartották. Azóta a Wadjda több nemzetközi elismerést is besöpört, köztük a legjobb arab játékfilmnek járó díjat a dubaji filmfesztiválon és az új felfedezetteknek járó díjat Cannes-ban, de ovációval ünnepelték Velencében is.

Az első hazai játékfilmet a közönség nem láthatja Szaúd-Arábiában, mert a helyi mozik csak animációs vagy természetfilmeket vetíthetnek, kizárólag gyerekeknek és nőknek.