Kuka helyett vendégeknek megy az étel

2013.09.17. 21:08

Kidobásra szánt alapanyagból készült ételeket kínáló vendéglő nyílt kedden Koppenhágában az élelmiszerpazarlás elleni harc jegyében.

A Rub og Stub elnevezésű étterem társalapítója, Sophie Sales elmondta, a vállalkozásban résztvevők konyhán vagy szupermarketben dolgoztak, és mind tanúi voltak, mennyi élelmiszer megy veszendőbe, és tenni akartak valamit ez ellen.

Az új étterem azért nem a kukákban turkálva szerzi be az alapanyagokat, hanem élelmiszerboltoktól: azokat az árukat szedik össze, amiket az üzletek kidobnának.

Szerettek volna hosszú távra leszerződni a boltokkal, de falakba ütköztek, mert annyira új a koncepció, hogy még nehéz elfogadtatni. A legnagyobb adományt eddig Dánia legnagyobb élelmiszerforgalmazója tulajdonában lévő két szupermarketlánctól kapták: például húst és tejtermékeket.

Sok terméktől azért válnak meg az üzletek, mert közeleg szavatosságuk lejárta. A szavatosság utolsó napján kapott termékeket a vendéglőben vagy még aznap felszolgálják vagy lefagyasztják. 
A Koppenhága központjában található étteremben önkéntesek dolgoznak, a profitot pedig a tervek szerint három Sierra Leone-i jótékonysági intézménynek juttatják el.

A Rub og Stub nem fogad be máshol elkészített ételt, és a beszerzés véletlenszerűsége miatt az étlap is folyton változik. Kedden húsgombócot szolgáltak fel vöröskáposztával. A vegetáriánus menüben pedig tésztasaláta szerepelt és almás muffin marcipánnal meg nugát jégkrémmel.