Mindenütt Capa képeivel találkozhatunk

2013.09.17. 11:21
Október 22-én lesz a világhírű magyar származású fotós, Robert Capa születésének századik évfodulója. Kiállítása nyílik a Magyar Nemzeti Múzeumban és a metróban, és hamarosan megnyílik a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ is.

"Capa fényképezni tudta az indulatokat, a vidámságot, a szív gyilkos fájdalmát. Még a gondolatokat is. Egy világot tudott ábrázolni, és ez a világ Capa világa volt” - így írt a Friedmann Endre Ernő néven született fotósról John Steinbeck. A Robert Capa néven világhírűvé vált művész október 22-én lenne száz éves.

Budapesten több kiállítással is megemlékeznek róla, az egyik ma nyílik Robert Capa - A játékos címmel a Magyar Nemzeti Múzeumban. A több mint 160 fotót felvonultató tárlat azt szeretné megmutatni, mi volt Robert Capa - mondta a tegnapi sajtóbemutatón Fisli Éva kurátor. A látogatók általa és róla készített fotók és korhű installációk segítségével megismerhetik Capát "mint emigránst, fotóriportert, haditudósítót, játékost és hőst".

Néhány fotónál az is nyomon követhető lesz, hogyan vágták meg, retusálták őket vagy egy új képfelirattal hogyan változtatták meg az értelmezési kontextusukat. A tárlathoz Doku-tér is tartozik, ahol a látogatók elmélyülhetnek a Capa-irodalomban. Csorba László főigazgató elmondta, hogy a Nemzeti Múzeum évek óta őrzi az úgynevezett Capa-mestersorozatot, amelyből az ország számos városába vitt el válogatást, de eddig a gazdag gyűjteménynek még csak harmadát tudta bemutatni.

A Nemzeti Múzeum 2014. január 12-ig látogatható tárlatához számos kísérőprogram például drámafoglalkozások, tárlatvezetések, beszélgetések és a Puskin moziban filmklub is kapcsolódik.

De nemcsak a múzeumban, hanem a metróban is találkozhatunk Capa képeivel. A Metró Galéria programjának célja, hogy a budapesti utazóközönség százezreihez is közelebb hozza a páratlan életművet. A rendhagyó kiállítást múlt héten nyitották meg a hármas metró Határ úti állomásán és november 10-ig lehet megnézni a kettes és hármas metró szerelvényein.

Megnyílik a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

Októberben nyílhat meg a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ is, amely a magyar fotográfia intézményeként, kortárs kiállítóhelyként és képzési helyként fog működni. Ezt augusztus végén jelentette be  Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára.

A központ öt fő feladatot fog teljesíteni. Kiállítóhelyként és rendezvényközpontként működik, így a kortárs szakmai közösségi központ funkcióját is betölti. Megalapítja a Magyar Fotográfiai Nagydíjat, amelyet először az idén adnak át, Capa születésének 100 éves évfordulójához kapcsolódóan. Feladata a világhírű magyar fotóriporterek munkásságának kutatása, kiállítóhelyként népszerűsítése és a Capa-fotóhagyaték gondozása, együttműködve a Magyar Nemzeti Múzeummal. (Az állam 2008-ban vásárolta meg a hagyatékot, amelyet azóta a múzeum gondoz, az új központhoz várhatóan a feldolgozás és a folyamatos bemutatás kerül, vagyis nem lesz látható állandó kiállításon a Nagymező utcában. Ennek hátteréről részletesebben ebben a cikkünkben olvashatnak.)

A Capa-hagyaték megvásárlásakor az állam szerződésben vállalt kötelezettséget a fotóközpont létrehozására, ez a terv valósul most meg hosszú előkészítő munka nyomán. A központ a 100. születésnaphoz kapcsolódó október 21-iki Capa-fiestával nyitja meg kapuit. Erre az időpontra részben elkészül, és ettől kezdve működni fog.

Capa születésének századik évfordulóját egyébként nemcsak Magyarországon, hanem az UNESCO ajánlására az egész világon megünneplik.