Ünnepelnek a színházak hétvégén

2013.09.18. 16:20
Hétvégén a Magyar Dráma Napját (szeptember 21.) ünneplik a színházak. Szombaton és vasárnap is felolvasásokkal, nyílt napokkal, koncertekkel, új bemutatókkal várják a közönséget.

A Magyar Színház bemutatót tart szeptember 21-én: Holdvilág és utasa címmel láthatja a közönség a Szerb Antal Utas és holdvilág című regénye alapján készített előadásukat. A darabot Harsányi Sulyom László rendezi, Mihály szerepében a kaposvári Csiky Gergely Színházból a társulathoz szerződött Takács Gézát láthatják. A női főszerepet, Erzsit Auksz Éva játssza, de szerepel a darabban Balsai Móni, Szatmári Attila, Benkő Nóra és Tóth Sándor is.

nsz wallpapers 1280x800 building
Fotó: Nemzeti Színház

A Nemzeti Színházban nyílt napot tartanak szombaton: az épületlátogatás mellett jelmezpróbát, koncerteket, bábszínházi előadásokat, kiállítást is láthatnak. A legérdekesebb program azonban az lesz, hogy az új társulat nyitóelőadásának, Tamási Áron Vitéz lélek című darabjának próbáiba is bele lehet nézni. A darab premierje egyébként szeptember 27-én lesz, ez lesz az új igazgató, Vidnyánszky Attila első rendezése a Nemzetiben. A főbb szerepekben Trill Zsolt, Mécs Károly, Reviczky Gábor és Nagy Anna látható. A társulat színészeivel, például Bánsági Ildikóval, Szűcs Nellivel, Rácz Józseffel, Tóth Augusztával, Nagy Marival, Eperjes Károllyal "villámrandin" találkozhatnak a nézők a karzaton.

A Soproni Petőfi Színházban is nyílt nap lesz, Carlo Goldoni Két úr szolgája című darabjának próbájába pillanthat be a közönség. A gyerekeket 14 órától Huzella Péter Kossuth-díjas előadóművész Garabonciás Péter című gyerekműsora várja, ugyanekkor kezdődik a színházi kulisszajárás is.

A Vígszínház idén a 150 éve született drámaíró, publicista és író Bródy Sándorra emlékezik a Magyar Dráma Napján. Szeptember 22-én a Pesti Színházban (ezen a helyszínen ünnepel a színház) Bródy Sándor A dada című művét mutatják be felolvasószínházi előadás keretében többek között Borbiczki Ferenc, Hullan Zsuzsa, Varju Kálmán, Rajhona Ádám, Venczel Vera és Hegyi Barbara szereplésével. Délután 5 órától fiatal diákokból álló íróműhelyük bemutatkozó felolvasása lesz. Az elmúlt évek vígszínházi jelentíró-pályázatainak nyertesei az íróműhelyben a rendszeres iskolai- és internetes zaklatások témáját dolgozták fel közösen, saját élmények alapján.