3,2 milliót kért, 400 ezret kapott a Kárpátia

2013.09.19. 09:36 Módosítva: 2013.09.19. 14:46
A centralizáció jegyében az Nemzeti Kulturális Alaphoz került a szerzői jogdíjak egy része. Most félmilliárdot osztott szét a művészek között – írja a Magyar Narancs online. A költő-drámaíró Erdős Virág a szélsőjobbos Kárpátia zenekar állami támogatása miatt mondott le a neki megítélt 400 ezer forintról.

A cikk emlékeztet, hogy korábban a szerzői jogdíjakból befolyó mintegy tízmilliárd forint egy részét (legfeljebb 10 százalékát) a jogkezelő szervezetek (Artisjus, Filmjus, Maszra stb.) visszaosztották a tagjaiknak, díjak, pályázatok, szociális alapú támogatások formájában. Egy törvénymódosítás miatt most a szétosztható összeg 70 százalékáról a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) dönt.

Az NKA klasszikus állami támogatást nem kap, de az állam lemond a javára az ötös lottó játékadójának 90 százalékáról. Az NKA elnöke Balog Zoltán miniszter, alelnöke L. Simon László fideszes képviselő. A szerzői jogdíjbevételek felhasználásáról egy ideiglenes kollégium dönt.

A Narancs cikke szerint lehetett pályázni alkotói támogatásra, komolyzenék megjelentetésére, könnyűzenék terjesztésére, de független színházak és fiatal rockzenekarok is kaphattak pénzt. Azok listája, akik kaptak támogatást, nemrég jelent meg az NKA honlapján.

400 ezer forintot kapott például a szélsőjobbos Kárpátia zenekar „legújabb lemezének megjelentetésére”, de osztottak támogatást az Ismerős Arcok koncertjének megvalósítására is. Ezek mellett számos más előadó kapott pár százezres vagy milliós támogatást, Bródy János például a Képmutatók munkacímű kétfelvonásos musical szövegkönyvének és dalszövegeinek megírásához nyert el hárommillió forintot.

Erdős Virág költő-drámaíró viszont pont a Kárpátia zenekar támogatása miatt mondott le egy nyílt levélben a neki megítélt 400 ezer forintról:

Tisztelt Pályáztatási Osztály!

A Nemzeti Kulturális Alap Szerzői Jogdíjbevételek Felhasználásáról Döntő Ideiglenes Kollégiuma 2013. szeptemberében 400 ezer forintos alkotói támogatást ítélt meg a számomra. 

Pályázati azonosítóm: 7802/35

Az NKA kuratóriuma ugyanezen pályázatában támogatásra méltónak találta a homofób, rasszista, irredenta és holokauszt-tagadó nézeteiről elhíresült 
Kárpátia zenekar legújabb lemezét kiadó Exkluzív Music Kiadót, és így közvetve magát a Kárpátia zenekart. 

A zenekar szellemiségétől való legteljesebb mértékű elhatárolódásom jegyeben a számomra megítélt alkotói támogatásról ezennel lemondok.

Köszönettel: 
Erdős Virág

Budapest, 2013. 09. 19.

A sajtót bejáró hír miatt csütörtök délután a Nemzeti Kulturális Alap hivatalos nyilatkozatot adott ki, mely szerint „Az NKA döntéshozóinak soha nem volt és nem is lehet feladatuk, hogy döntéseik során a pályázók politikai meggyőződését mérlegeljék”:

A Nemzeti Kulturális Alap bármely kollégiumának döntését úgy beállítani, mintha az az NKA elnökének vagy alelnökének személyes döntése lenne, leginkább azt bizonyítja: a bírálatot megfogalmazó szerző nincs tisztában az általa kritizált szervezet tevékenységével. Az NKA működésének szintén fontos alapelve ugyanis, hogy a szakmai bizottságok az elnöktől és az alelnöktől függetlenül, azok bárminemű beleszólása nélkül hozzák meg döntéseiket. Aki erről mást állít, az nem az NKA elnökét és alelnökét sérti meg, hanem azt a körülbelül nyolcszáz kurátort, akik az elmúlt húsz évben ezen elv szerint tevékenykedtek, és ma is eszerint tevékenykednek a különböző kollégiumokban.

A Kárpátia zenekarnak megítélt 400 ezer forintos támogatás kapcsán fontos rögzíteni, hogy a Nemzeti Kulturális Alap Szerzői Jogdíjbevételek Felhasználásáról Döntő Ideiglenes Kollégiuma több mint nyolcszáz pályázatról döntött, köztük az Exkluzív Music Kiadó Általános Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. kérelméről is. A zenei tárgyú döntések előkészítését jórészt az Artisjus által delegált kiváló felkészültségű kurátor, Victor Máté végezte, s javaslatai megfogalmazásakor tekintettel volt a korábbi jogdíjbefizetésekre. Az egyik legnagyobb jogdíjbefizetőnek számító Kárpátia zenekar következő lemezének kiadására az együttes kiadója 3 258 800 Ft támogatást kért, és 7:0 szavazati aránnyal 400 ezer forintot kapott, több száz művészeti csoport mellett.