Verdi helyett csak sztrájk lesz az Operában

2013.09.20. 17:35
Nem tárgyal az Operaház vezetése az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetével, így sztrájk miatt elmarad a szombat esti Falstaff-premier.

Az ODFSZ szerint az Operaház vezetése félretájékoztatta a közvéleményt a szeptember 20-án kiadott közleményével, amiben ezt írják: „Mivel a mai napon megérkezett a fenntartó minisztérium levele a kormányzati támogatás felhasználásáról, az Operaház a mai napon meg tudja kötni a 2013/14-es megállapodást is".

 

A Magyar Állami Operaháznál kezdeményezett kollektív munkaügyi vita nem vezetett eredményre, a színház vezetése nem is reagált a szakszervezet sajtóközleményhez mellékelt levelére. Péntek délelőtt a tárgyalódelegáció sms-ben értesült dr. Főző Virág megbízott főigazgató-helyettestől, arról hogy a munkáltató nem kíván a szakszervezeti követelésekről tárgyalni. Pedig ez a jogszabályban előírt kötelezettsége is lenne. További tárgyalások híján az ODFSZ szeptember 21-én este 7 órától éjfélig sztrájkot hirdet, ami miatt elmarad Verdi Falstaff című operájának aznapi bemutató előadása.

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, az Operaháznál 2011. június 30. óta nincs kollektív szerződés, a megkötésére irányuló tárgyalások pedig a mai napig nem vezettek eredményre. Az ODFSZ tavaly októberben kollektív munkaügyi vitát kezdeményezett, és idén június elsején már sztrájkot is tartott, ennek ellenére a munkáltató továbbra sem hajlandó megkötni a két éve lejárt kollektív szerződést.

A szakszervezet úgy tudja, hogy az Erkel Színház felújítására, megnyitására és üzemeltetésére a kulturális tárca 2,4 milliárd forint költségvetési többletet ígért az Operaháznak. Az Operaház vezetése ennek tudatában tervezte meg az idei évet. A várt pénz helyett azonban csak 1,1 milliárd forint érkezett az Operaház számlájára.