Balázs Péter: A stílus maga az ember

2013.09.25. 21:54 Módosítva: 2013.09.25. 22:16

Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatójának megbízatása 2014. január végén lejár, a főváros csütörtökön dönt, ki lesz az igazgató. Eszenyi nyilvánosságra hozta a saját pályázatát, Balázs Péter nem, viszont a Népszabadság megszerezte Balázs Péter pályázatát.

A pályázatokat szakmai bizottság véleményezte, valószínűleg csütörtökön dönt a fővárosi közgyűlés a leendő igazgatóról. A Színházművészeti Bizottság delegáltja Bodrogi Gyula, Csiszár Imre, Piros Ildikó és Reviczky Gábor volt. Utóbbi a Népszabadság információi szerint nem ment el a meghallgatásra, levélben küldte el szavazatát, amit nem vettek figyelembe.

A lap szerint Balázs Péter pályázatát hárman támogatták, ketten tartózkodtak, ketten nem szavaztak. Eszenyi Enikő pályázatát hárman támogatták, ketten nemmel szavaztak, egy bizottsági tag tartózkodott, egy fő pedig nem szavazott.

Balázs Péter pályázatának mottója: A stílus maga az ember, a Népszabadság szemlézett belőle.

Azt írja, „...mind a Víg, mind a Pesti Színházban valami „jópofa” ötlettől vezérelve, talán figyelemfelkeltésből, az „Í” betűkön az ékezet lefelé van jelölve: Mit is akarhat ez jelenteni? Trendi? Vagy csak a betérők csevegése? Valahogy így? „Nézzetek ide, jaj de furcsa, ez egészen más, mint a megszokott! Ez valami új lesz, menjünk be, és kérjünk olcsó jegyet! Bóklászhatunk is az öltözők és a színpad félhomályában. Nini! Ezek színészek, őt már láttam, hogy is hívnak? Na mondd már, te az életben sokkal soványabb és öregebb vagy, stb...”

Balázs Péter a Vígszínházi szellemet hiányolja, ami azt jelenti: „elegáns önérzet, irtózás a rikító plakáttól és a felelőtlen ígérgetésektől”.

„A családoknak kínálunk, csinálunk színházat, általános, katartikus, transzcendens, jellemfejlődésre, nagy alakításokra alkalmas színpadi műveket, melyek erkölcsi tanulsággal szolgálnak minden esetben, ha műfajilag sokszínűek is" – idézi a Népszabadság.

Balázs Péter szerint „Brecht elkopik, Molnár Ferenc színháza ragyog. Brecht színháza ugyanis kívülről, objektíven, absztrakt módon szemlélte az életet, így egyvalami kimaradt műveiből: a szeretet”.

A színház hagyományait akarja visszahozni: „a legmagasabb irodalmi színvonalon ábrázolt finom-fanyaran ironikus világ, az emberi kapcsolatok érzékletes kibontása, tabuk nélkül, nagy formátumú domináns színészi és elegáns, nagyvonalú rendezői alkotómunka révén”.

Műsortervét konzervatívként jellemzi.

Mint írja, a vígszínházi stílust már megfogalmazta Szolnokon, ahol hat éve sikeres színházat visz.

Mint a pályázó írja: „A gyerek és ifjúsági produkciókban nem mindig váltak be az előző vezetés kísérletei. De hogy integráljanak egy fiatal közönséget, mindenképpen megtartandók.” Színházi vetélkedők létrehozásában ugyancsak gondolkodik.