Felmentették az OSZK főigazgatóját

2013.09.26. 19:30

Felmentették állásából Sajó Andreát, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) főigazgatóját, áll az intézményt fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményében.

Már szerdán elterjedt a hír, hogy Szőcs Géza lehet az OSZK kormánybiztosa. Szőcs erről úgy nyilatkozott, hogy kinevezéséről nincs még döntés, de "készen áll minden fontos feladat elvállalására, de meg kell várni, míg kiérlelt szándék nem születik az ügyben".

Szombattól az intézmény vezetését az eddigi általános főigazgató-helyettes, Szemerei Péter veszi át megbízotti jogkörrel.

Sajó Andrea könyvtár-informatikust 2010. január elsejével, még a Bajnai-kormány idején nevezték ki az OSZK főigazgatójává. Korábban ugyanott dolgozott osztályvezetőként. Sándor Klára SZDSZ-es országgyűlési képviselő 2009 novemberében interpellálta Hiller István oktatási és kulturális minisztert, akit arról kérdezett: miért az alig egy éve ott dolgozó Sajót nevezték ki, és miért nem hagyták meg a szerinte általánosan megbecsült Monok Istvánt. A miniszter válasza szerint azért, mert Sajónak jobb volt a pályázata. A parlament többsége a választ nem fogadta el, a fideszes képviselők is nemmel szavaztak.

Ezek után csoda, hogy Sajó a kormányváltás után több mint három évig maradhatott az intézmény élén.