Roma identitásról szóló alkotások a Francia Intézetben

2013.10.03. 16:11
Rétegződő identitások címmel magyar, francia és szerb, többségükben roma alkotók festményeit, fotográfiáit, videómunkáit és szobrait mutatja be az a kiállítás, amely pénteken nyílik a budapesti Francia Intézetben.

A tárlat kilenc művész mintegy ötven képzőművészeti alkotását vonultatja fel október 30-ig. Kállai Henrik festőművész az Ördögűzés című olajképpel és a Kis cigány című rövidfilmmel, Lakatos Erika alternatív technikával készült fotográfiáival és üvegprintjeivel szerepel a tárlaton. Emellett Omara (Oláh Mara) autodidakta festőművész képeit és miniatűrjeit, valamint Varga Erika ruháit, ékszereit, kiegészítőit és a Szépművészeti Múzeumban tartott egyik divatbemutatójáról készült rövidfilmjét is láthatják az érdeklődők. Balogh Tibor plakátjai közül a Gipsy Elvis és az I'm Hun Gipsy című munkákat állítják ki, Bogdán János Amigó pedig különféle kartondobozokra és könyvlapokra készült tusrajzokkal mutatkozik be. Látható lesz a kiállításon El-Hassan Róza roma kosárfonókkal közösen készített Felkiáltójele is, amely a Városligeti csónakázótavon 2011-ben rendezett Art on Lake című tárlat egyik darabja volt.

Gabi Jimenez francia cigány alkotó a lakókocsis, utazó romák világát modern és humoros formában ábrázolja, Zoran Tairovic szerb multimédia művész az ortodox ikonok stílusában festette meg a kiállításon látható Tarot-kártya sorozatát. A budapesti Francia Intézet az Autonómia Alapítvánnyal együttműködésben 2010-ben roma művészeti kiállítást rendezett, tavaly pedig helyet adott a Romédia Alapítvány tárlatának, a nácizmus roma áldozatainak emlékére. A kulturális sokszínűség hangsúlyozása fontos az intézet számára, ezért a jövőben több hasonló témájú eseményt is szerveznek - olvasható a Francia Intézet tájékoztatójában.