Elítélték a tanárverő kaposvári rendezőket

2013.10.08. 13:36 Módosítva: 2013.10.08. 13:38
A bíróság 250-250 ezer forint pénzbüntetésre ítélt két színházi rendezőt, amiért 2012 tavasszán egy kaposvári szórakozóhelyen az oktatók és a hallgatók szeme láttára vertek meg egy mozgástanárt. Vidnyánszky Attila szellemiségén robbant ki a vita, állítólag először a sértett támadt egy söröskancsóval.

Szakmai vita miatt ugrott össze a mozgástanár és a neves színházi rendező, M. János, írja a kapos.hu. Tavaly tavasszal egy kaposvári szórakozóhelyen egyetemi vacsorát tartottak a színészképzés oktatói és hallgatók részvételével. Mindenki italozott, később pedig magasra csaptak az indulatok. A mai tárgyaláson kihallgatott diákok azt vallottak: akkortájt érezhető volt a feszültség az egyetemen, vezetőváltás volt a színész-oktatáson. Egyes régi oktatók kerültek szembe az új direktor, Vidnyánszky Attila képviselte szellemmel.

A kapos.hu bírósági beszámolója szerint a mozgástanár vágta M. János fejéhez a korsót, ami vérző fejsérülést okozott. Ezt fényképekkel bizonyította, látleletet azonban nem vett fel akkoriban, és feljelentést sem tett. A mozgástanár viszont azt állította, M. János lefejelte őt, majd amikor a földre került, R. Attila, a másik rendező megrúgta a mellkasát. Amikor felkelt, és a kabátját vette volna, M. János ököllel a szemébe ütött. A két rendező tagadta a vádakat, a garázdaságot és a könnyű testi sértés kísérletét. A bíró szerint azonban megdőlt M. János szavahihetősége, mert a tagadása ellenére korábban egy rendőrségi szembesítésen beismerte, hogy „betakarta” a sértettet.

A bíró 250-250 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a két rendezőt, akik közül R. Attila a kaposvári színházban színészként is játszott. Az ítélet ellen a felek fellebbeztek. A döntés után M. János azt nyilatkozta a Kapospontnak: a Tanú című filmet idézte fel benne a bírósági eljárás, amikor is Pelikánnak Virág elvtárs előre megmutatja az ítéletet. Az ügyet piszlicsárénak nevezte, és ezért sem tett feljelentést a korsós ütés ellen, bár szerinte a mozgástanárnak is a vádlottak padján lett volna a helye.