Jo Nesbø álnév mögé bújik

2013.10.09. 19:39 Módosítva: 2013.10.10. 00:58

Tom Johansen néven folytatja pályafutását Jo Nesbø világhírű norvég író, akinek első álnéven írt regényei 2014 őszén fognak megjelenni - jelentette a Verdens Gang című norvég lap szerdán. A főleg bűnügyi regényeiről ismert 53 éves bestselleríró Blood on Snow 1 és 2 címmel, a brit Harvill Secker könyvkiadó gondozásában fogja megjelentetni az egyelőre két regényből álló új sorozatát.

A cselekmény szerint a főhős, a dán-norvég kettős állampolgárságú Tom Johansen író a '70-es években vándorolt ki Amerikába, ahol tévésorozatok és reklámfilmek forgatókönyvírójaként válik sikeressé, a széleskörű ismertséget azonban egy regény hozza meg számára. "Mivel Johansen maga is fiktív szereplő, az általa kitalált figura kétszeresen is az. Vagyis Tom Johansen nem klasszikus értelemben vett álnév, hanem fikció a fikcióban" - mondta a szerző.

Jo Nesbø elsősorban az iszákos nyomozóról szóló Harry Hole-féle bűnügyi regények (pl. Vörösbegy, Boszorkányszög, Hóember), és a furcsa feltalálóról, Doktor Proktorról (Doktor Proktor pukipora,Idővihar a kádban, Szeleburdi világvége) szóló, eredetileg a kislányának írt gyermekkönyvek által vált világszerte ismert íróvá. Könyveit már több, mint nyolcmilliárd példányt adtak el világszerte, és negyven nyelvre fordították le.

Az író köteteiben merészen nyúl olyan kényes témákhoz, mint a korrupció, a prostitúció, Norvégia náci múltja, a neonáci mozgalmak, az idegengyűlölet, a bevándorlók vagy a drogfüggő fiatalság. A krimiírót bonyolult karakterei és a társadalmi problémák kíméletlen megközelítése miatt az új Stieg Larssonként (A tetovált lány-trilógia) is emlegetik.

Nesbø tavaly a könyvesblognak úgy nyilatkozott, hogy regényeit átlagosan két év alatt írja meg, "Az első évben az anyaggyűjtéssel foglalkozom, és szép lassan felépítem a történetet: először csak pár oldal vázlatot írok, majd köré építem az egész sztorit. Nagyon alaposan dolgozom, hiszen ha olvasok, én is szeretek megbízni a mesélőben. Ki nem állhatom azt az érzést, ami az írói átgondolatlanságból következik: hogy sosem tudhatom, mi történik majd egy sarokkal odébb, egy oldallal később. Egy jó író jó idegenvezető is".

Az eredetileg közgazdász végzettségű Nesbø az irodalom mellett a Di Derre nevű rockegyüttes tagjaként zenéléssel is foglalkozik, labdarúgóként pedig a norvég első osztályig vitte.