Múzeum a fotelból

2013.10.09. 12:26
Az Iparművészeti Múzeum mostantól éjjel-nappal nyitva áll a világ internetezői előtt, hiszen a Google Art Project-ben megtalálható magyar múzeumok közül elsőként bővítette Street View technológiával online kiállítását. Így ez a múzeum az első olyan épület Magyarországon, amelynek belső tereit be lehet járni virtuálisan.

A Google Art Project keretében Magyarországon először az Iparművészeti Múzeum gyűjteménye érhető el Street View technológiával bekamerázva, - jelentette be Schuster Richárd, a Google kommunikációs vezetője kedd délelőtt a múzeumban. Bár a két éve megnyílt globális virtuális kiállításban már megtekinthető az Iparművészeti MúzeumMagyar Nemzeti Galéria, a Szépművészeti Múzeum, és a Petőfi Irodalmi Múzeum válogatott gyűjteménye, de az Iparművészeti az első olyan kulturális intézmény, amelyben ezt a speciális, gömbkamerás felvételt alkalmazták.

A Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményéből Babits Mihály írógépe
A Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményéből Babits Mihály írógépe
Fotó: Google Art Project

Az Art Project a Google Kulturális Intézetének kezdeményezése, célja, hogy megőrizze és mindenki számára néhány kattintással elérhetővé tegye a világ kulturális kincseit. A Google ehhez csak a technológiai hátteret szolgáltatja, a feltöltött tartalomról teljes egészében a művészeti intézmény dönt.  Az Art Projectben kiállító országok száma mára meghaladja a 40-et, az intézmények száma 300 fölött jár, és az internetezők több mint 48 ezer művet nézhetnek meg az online virtuális múzeumban.

Saját gyűjtemény

A projekt előnye nem csak az, hogy a világ bármely tájáról bárki virtuális sétát tehet a múzeumban, hanem az is, hogy a műtárgyak egyenként vannak befotózva, így minden egyes darabra külön rá lehet keresni, meg lehet tekinteni és össze is lehet hasonlítani akár más gyűjtemények darabjaival. Sőt a felhasználó saját galériát is létrehozhat kedvenc tárgyaiból.

Emellett néhány különlegesebb darab egy igen egyedi, gigapixeles technológiával van befotózva (ez 7 milliárd pixel felbontást jelent), aminek segítségével a műtárgyak olyan részletei is feltárhatók, amelyek szabad szemmel nem láthatóak, így a kutatók számára különösen érdekes lehet. Mivel ez a technológia nagyon drága, így gyűjteményenként csak egy darabon alkalmazzák, az Iparművészetiben a múzeum legszebb pre-reneszánsz falikárpitját, Jan van Roome “Jézus születése” című közel 500 éves művét lehet szabad szemmel nem látható részletességgel, akár szálanként tanulmányozni. Nem csak a világ múzeumkedvelő közönsége nyer ezzel a projekttel, hanem leginkább a múzeumok, akik gyűjteményük töredékét tudják csak kiállítani helyhiány miatt, míg többi darabjuk a raktárakban porosodik. A digitális adatbázisba viszont akár gyűjteményük minden darabját felvihetik, sőt olyanokat is, amelyeket érzékenysége miatt nem lehet kiállítani.

Jan van Roome, Jézus születése című falikárpitja az Iparművészeti Múzeumból
Jan van Roome, Jézus születése című falikárpitja az Iparművészeti Múzeumból
Fotó: Google Art Project

Így tett például Petőfi Irodalmi Múzeum is, ami szintén a csatlakozott a Google Art Projecthez, és ennek keretében tudta bemutatni a Nemzeti Dal eredeti, Petőfi által ceruzával írt példányát, amit kiállítani, a papír nagyon rossz állapota miatt már nem lehet. Így az eredeti példányt az elmúlt közel 40 évben nem lehetett megtekinteni. A világtól elzárva tartott kéziratot azonban már bárki megnézheti a nagy felbontásnak köszönhetően akár közelről is.

A Nemzeti Dal, Petőfi Irodalmi Múzeum
A Nemzeti Dal, Petőfi Irodalmi Múzeum
Fotó: Google Art Project

Múzeum a fotelból

A Google Art Projectnek az oktatásban is igen nagy szerepe van, hiszen ezentúl nem csak a pesti diákoknak lesz elérhető az Iparművészeti gyűjteménye. A projekt oktatásban betöltött szerepét egy próbaórával szemléltették a keddi sajtótájékoztatón, bár nem sok sikerrel. A hatodikos osztály ugyanis nem nagyon volt otthon a szecessziós művészetben, hiszen természetesen nem tudták mi az. Bár a Google Art Project valóban jó vállalkozás, a szemléltető óra azonban inkább azt mutatta, hogy a múzeumpedagógiának még van hova fejlődnie. Az oktatási célokat tovább gyengítheti, hogy a program egyelőre csak angolul elérhető, - magyar változat nem tudni, mikor lesz, - így valószínűleg középiskolás diákok tudják majd leginkább használni. Bár a rögtönzött helyszíni felmérés szerint a diákok a legritkább esetben használják tanulmányaikhoz az internetet, leginkább videót néznek rajta.

A múzeumban használt speciális felszereléssel a Google jelenleg is járja Magyarországot, hogy az ország érdekes, csak gyalog megközelíthető látványosságait, kulturális kincseit is megmutassa a világ internetezőinek. Az Art Project Google+ oldalát már több mint 6 millióan követik.