Vietnami leves is kapott magyar gasztrodíjat

2013.10.11. 09:08 Módosítva: 2013.10.11. 11:17

Megjelent a Gault & Millau étteremkalauz legújabb, 2014-es kiadása, amiben már vidéki éttermeket is ajánlanak. Molnár B. Tamás, a Magyar Gasztronómiai Egyesület alapítója, a könyv főszerkesztője szerint mára megállt a szakácsszakma korcsosulása, és kisebb szigetek jelentek meg az érdektelenségben: vidéken egy-két étterem megpróbálja orvosolni a turizmus rossz, magyaros beidegződéseit.

Molnár B. szerint amikor 2007-ben a Magyar Kulináris Chartában a vendéglátás és a hazai gasztrokultúra megújítását sürgették, már az utolsó, ha nem az utolsó utáni pillanatban voltak, de azóta valami változott: az új étteremkalauz harmincnál több étteremnek osztotta ki az ajánlást jelölő szakácssapkákat.

Az év étterme az encsi Anyukám mondta, aminek helyén pár éve még egy kocsma és pizzéria állt. Az étteremről már mi is írtunk az Indexen.

Különdíjat kapott az érsekcsanádi Rév csárda, azért, mert egy a magyar vendéglátásában jól ismert fogást, a halászlét, mentették meg a középszerűségtől, és jó alapanyagokból, trükközés nélkül készítik el nap mint nap. Az év kisvendéglője is vidéki: a hévízi Öreg Harangban helyi fogásokat kapni, és ezek közé tartozik állítólag a vízibivaly is.

Idén először osztottak street food díjat is a kalauz szerkesztői, amit elsőként a budapesti Mozsár utcában található Funky Pho elnevezésű vietnami levesező kapott meg. A szerkesztők szerint a helyen nemcsak a vietnami leves, a pho emlékezetes, de itt kapni a város legjobb hideg pacalját is.

Az év borászata a tokaji Kikelet pince lett, az év konyhafőnökei címet Wolf András és Fekete Antonio, a New York Palotában található Salon étterem séfjei érdemelték ki.

A Gault & Millau étteremkalauz egy Aranyszalag tanúsítványrendszert is bevezetett, amivel a kiemelkedő minőségű élelmiszereket és alapanyagokat díjazzák idéntől. Díjat érdemeltek például Molnár János kecskesajtjai és a Rózsavölgyi csokoládé, de a határon túlra is osztottak kitüntetéseket: a legjobb étkezési só szerintük parajdi, és a vajdasági Kiss család bezdáni fűszerpaprikája a legfinomabb fűszerpaprika.