Egy hónappal később lesz a Budapesti Tavaszi Fesztivál

2013.10.14. 10:32
Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. vezetője 2015-től egy hónappal eltolná a tavaszi fesztivál időpontját.

Bán Teodórát szeptember elején nevezték ki a a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. (BTKF) élére, így már nem volt beleszólása a Café Budapest programjába, ugyanakkor úgy véli, hogy gazdag kortárs programcsomagot készítettek elő, ami iránt – annak ellenére, hogy a marketingkampányra már nem volt idő – intenzíven érdeklődik a közönség, nyilatkozta a Népszabadságnak.

A balerinából lett kulturális menedzser szerint – aki BFTK-s kinevezésével immár az összes fővárosi kulturális fesztiválért felelős – a szintén igazgatása alá tartozó Budapesti Nyári Fesztivált irányító Szabad Tér Színház megmarad önálló szervezetnek. A tavaszi és az őszi fesztiválok azonban nagyobb forrásból gazdálkodhatnak majd azután, hogy az állam 51 százalékos és a főváros 49 százalékos tulajdonrészével új cég alakul meg jövő júniusra.

Mint mondta, „eddig is a főváros, a kulturális tárca és a turizmus finanszírozta a két programsorozatot, de ezzel a tulajdonosi fúzióval összességében nő a támogatás, eddig 6-800 millió volt, 2014 után 1-1,5 milliárd forint támogatással tervezhetőek”. Bán szerint ezt követően hosszabbak lesznek a fesztiválok, bővebb lesz a kínálatuk, és az időpontjain is változtatnának. A 2014-es tavaszi fesztivált még a szokásos időben, március 21. és április 6. között rendezik meg, de 2015-től egy hónappal eltolnák azt.

„Igazodni szeretnénk az európai fesztiválokhoz, továbbá a kontinensen jelentősen megváltozott a hőmérsékleti viszonyokhoz. Emlékszem, az idei tavaszi fesztivál megnyitásakor a Vörösmarty téren szinte vízszintesen esett a hó. Körülbelül egy hónappal eltolnánk az eseménysorozatot, az intézmények ekkor még ugyanúgy üzemelnek, de az alternatív, szabadtéri helyszíneknek ideálisabb a valódi tavaszi időjárás” – mondta a Népszabadságnak.

Bán szerint egy fiatalosabb, az újdonságokra nyitottabb tavaszi fesztiválra készülnek jövőre: „Budapest színházait, kulturális és oktatási intézményeit, tereit, lehetőség szerint minden kerületét igyekszünk megszólítani, interaktív és ingyenes programokkal pedig a tavaszköszöntő fesztiválhangulatot erősíteni.”