Nyílt levélben védi Lovasi András az Artisjust

2013.10.14. 14:36 Módosítva: 2013.10.14. 14:56

Lovasi András nyílt levelet írt L. Simon László NKA-alelnöknek, amelyben elmondja, miért nem örül annak, hogy a Nemzeti Kulturális Alap elveszi az Artisjushoz az üres adathordozók után fizetett jogdíjakból befolyó pénz 25 százalékát.

Ez az az díj, ami bele van építve minden Magyarországon eladott üres DVD, CD, pendrive vagy SD-kártya árába. Továbbra is fizetni kell, a változás az, hogy az összeg 25 százaléka az NKA-hoz kerül. Október 7-én módosították így a szerzői jogi törvényt, aznap L. Simon László blogbejegyzésében magyarázta, hogy ez miért jó.

Van rosszabb az Artisjusnál

Lehet, hogy igazságtalan, ahogy az Artisjus a legális lemezeladások, fellépések és rádiójátszások alapján osztja újra az üres hordozókból bejövő jogdíjat a regisztrált tagjai között, de amit az NKA csinál, az lényegében forráskivonás – állítja Lovasi. Az NKA most azt mondja, hogy az ismeretlenebb előadókat támogatnák a jogdíjakból, de ezt eddig az állami támogatásból működő, nemrég leállított PANKKK program is megtette. Tehát leállítottak egy programot, és most a hiányát az Artisjustól elvett pénzzel pótolják ki.

Ráadásul korábban az Artisjus is írt ki olyan pályázatokat, amelyekkel a kevésbé ismert előadókat támogatták. Lovasi nem hiszi, hogy ezt a Nemzeti Kulturális Alap jobban csinálja majd, már csak azért sem, mert a kormány eddig sem arról volt híres, hogy elfogulatlanul bírálná el pályázatokat.

[M]ár bocsánat, de nem bízom Önökben. [...] Ez aztán a biztos út a neutrális, semmit sem akaró, gyáva vagy éppen az aktuális kurzus hóbortjai szerint készülő produkciókhoz!

Lovasi szerint az sem igaz, hogy az Artisjus a beszedett jogdíjak 23 százalékát kezelési költségként megtartaná. Azt mondja, az ő papírjain 17 százalék szerepel, és ez az európai középmezőnybe tartozik. Nyilván nem az irodák fenntartása, hanem a jogdíjak behajtása kerül sokba, de ezt a feladatot az NKA meghagyja az Artisjusnál.

Nemcsak az üres hordozók után járó jogdíj 25 százalékát veszi el az NKA, hanem elvon 7 százalékot abból a 10-ből, amiről korábban önként mondtak le a zenészek, és ajánlották fel jótékony célra. Erre most egyszerűen azt mondják, hogy ők jobban tudják, hogyan kell elkölteni.

L. Simon: A feltörekvő művészeknek adnánk a pénzt

L. Simon László hétfőn azt írta, azért van szükség a módosításra, hogy az üres hordozók jogdíjai ne az egyébként is befutott előadókhoz, hanem az NKA pályázatán keresztül a kevéssé ismert művészekhez kerüljenek, hogy „ne a tévés tehetségkutatókban” kelljen bemutatkozniuk.