Az Artisjus is delegálhat tagokat az NKA új zenei kollégiumába

2013.10.15. 18:48
A közös jogkezelő szervezetek képviselőit is meghívják a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) delegáló ülésére novemberben, a tervek szerint a létrejövő új zenei kollégiumban nyolc tag kap helyet, közülük négyet delegálhatnak a szakmai szervezetek.

A jövő év nyarán érkezhetnek meg az első bevételek az NKA-hoz az október 7-én elfogadott törvénymódosítás után, ami az üres adathordozók után beszedett jogdíjak 25 százalékát ezentúl az alaphoz utalja - hangzott el azon sajtótájékoztatón, amit L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke tartott a szerzői jogdíjakat kezelő szervezetek képviselőivel folytatott egyeztetése után Budapesten kedden.

A megbeszélésen részt vett Victor Máté, az Artisjus elnöke, Póka Egon, az Előadóművészi Jogvédő Iroda választmányi tagja és Szűcs László, a Mahasz elnöke is. Az elnök szerint a megbeszélésen az együttműködési lehetőségeket beszélték át. L. Simon László elmondta, hogy novemberben alakulhat meg az NKA új zenei kollégiuma, a delegáló ülésre a zenei szervezetek képviselőit, köztük a közös jogkezelő szervezetek képviselőit is meghívják. "Reméljük, elfogadják a meghívást és élnek a lehetőséggel, hogy ők is kurátorokat delegáljanak a zenei kollégiumba" - mondta.

Új könnyűzenei program

Egy hónap múlva folytatják a megbeszélést, ekkor tárgyalhatják meg annak könnyűzenei programnak a részleteit is, ami 2014-ben 300 millió forintos keretösszeggel indulna el például az NKA-hoz érkező új bevételekből.

A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége javaslatára az új pályázati rendszerben a kiadók érdekeit is figyelembe fogják venni L. Simon szerint.

Gyimesi László, az Előadóművészi Jogvédő Iroda vezetője reményei szerint be tudják bizonyítani, hogy "az elvonás jó célokat is tud szolgálni".

Szinger András, az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület főigazgatója nem akarta véleményezni a tárgyaláson elhangzottakat, mint fogalmazott, előbb az Artisjus megfelelő szintjein akar egyeztetni.

Forráskivonás

Hétfői cikkünkben Lovasi András háborodott fel azonk, hogy ezentúl az NKA kapja az üres adathordozók után járó 25%-os jogdíjat, mert szerinte ez nem más, mint forráskivonás. Úgy véli, a kevésbé ismert, fiatal zenészek támogatására ott volt a PANKKK program, amit a kormány megszüntetett, és most az Artisjustól veszi el az erre a célra szánt pénzt.