Benedeket és Mácsait javasolják Kossuth-díjra

MTI/Index
2013.10.15. 13:08
A Magyar Színházi Társaság szerint Börcsök Enikőnek, Benedek Miklósnak, Mácsai Pálnak, Fodor Tamásnak kellene Kossuth-díjat kapnia. Kiváló Művész Díjra többek között Dunai Tamást, Hernádi Juditot, Igó Évát javasolják.

Közgyűlést tartott október 14-én a Magyar Színházi Társaság. A rendezvényen részt vett Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, és Csomós Miklós, főpolgármester helyettes is. Csomós Miklós a társaság közleménye szerint "nagyra értékelte a fővárosi színházak munkáját, elismerve, hogy kutatások igazolják a népesség számához képest igen magas látogatottsági adatok (évi 1,6 millió jegyvásárlás Budapesten) hátterét is".

A közgyűlés résztvevői a beérkezett ajánlásokból titkos szavazással a következő művészeket javasolják művészeti díjakra: Kossuth-díjra Benedek Miklóst, Fodor Tamást, Börcsök Enikőt és Mácsai Pált, Kiváló Művész Díjra Dunai Tamást, Hernádi Juditot, Igó Évát, Kerekes Évát, Kovalik Balázst és Mohácsi Jánost, Érdemes Művész Díjra pedig Csizmadia Tibort, Für Anikót, László Zsoltot, Menczel Róbertet, Novák Esztert és Pintér Bélát.

A Magyar Színházi Társaság az egyik nagy szakmai szervezet, a másik a Magyar Teátrumi Társaság, melynek elnöke a Nemzeti színház igazgatója, Vidnyánszky Attila. A Magyar Teátrumi Társaság képviselője szintén részt vett a közgyűlésen.

A Színházi Kritkusok Céhe nemrég jelentette be, hogy ők idén nem jelölnek színházi szakembereket állami kitüntetésekre, mert "nem akarják ezzel a látszat-demokratikus gesztussal legalizálni a művészeti díjak politikai recentralizálását". Az elmúlt három évben ezeket a művészeket terjesztették fel eredménytelenül: Kossuth-díjra Csíky Andrást, Fodor Tamást, Kovács Zsoltot és Mácsai Pált, Kiváló Művész Díjra Börcsök Enikőt, Kovalik Balázst, Mohácsi Jánost és Mucsi Zoltánt, Érdemes Művész Díjra Bocsárdi Lászlót, László Zsoltot, Novák Esztert, Pintér Bélát és Varjú Olgát.

A szakmai szervezetek csak javasolnak, a Kossuth-díjról a miniszterelnök előterjesztése alapján a köztársasági elnök dönt. Az idei díjazottakról ebben a cikkünkben olvashat.