Tarlós csak a választás után döntene a Vígszínházról

2013.10.15. 12:01 Módosítva: 2013.10.15. 12:12

Tarlós István főpolgármester hétfő este az Inforádiónak megerősítette azt a Népszavának elmondott kijelentését, miszerint az a magánvéleménye, hogy egy évvel meg kellene hosszabbítani Eszenyi Enikő igazgatói megbízatását a Vígszínház élén.

Ha nem lesz kampányőrület

Tarlós szerint ugyanis nem lenne jó, ha a pályázat ügye a választási kampány témájává válna. "Ha nem lesz kampányőrület, akkor ki lehet írni egy olyan pályázatot, amikor nem politikai szempontból tematizálják mindenféle oldalról ezt a dolgot" - mondta a főpolgármester.

Ez az ötlet egyébként nem most merült fel először, mint azt szeptember végén már megírtuk, a Fővárosi Közgyűlés zárt ülésen nyilvánította eredménytelenné a Vígszínház vezetésére kiírt pályázatokat. Akkor a fideszes képviselők azt javasolták, hogy egy évvel hosszabbítsák meg Eszenyi Enikő igazgatói kinevezését, de az ellenzék azt akarta, hogy az eredeti forgatókönyv szerint öt évről döntsenek. Ezután határoztak a pályázat eredménytelenségéről.

A főpolgármester az Inforádiónak azt mondta, "mindkét üzleti tervben hibákat talált a bíráló bizottság, egyik személy sem kapta meg az 50 százalék plusz 1 szavazatot. Nem próbáltam befolyásolni a bíráló bizottságot, sőt meg sem nyilvánultam az ügyben a közgyűlési döntésig, szándékosan... Nekem Eszenyi Enikővel a világon semmi bajom sincs, egy tehetséges és szép színésznő, de a bíráló bizottság bizonytalan volt. Én nem akarom őt most onnan elmozdítani, és nem akarom ezt a kérdést véglegesen eldönteni – de ez a magánvéleményem egyelőre".

Szerinte a baloldal a választási kampányt akarja tematizálni ezzel az üggyel is, "ebben én nem leszek partner" - mondta. "Akkor lesz ez egy szakmai döntés, vagy akkor lesz ez egy reális alapokon nyugvó döntés, és akkor folytatható egy érzelem nélküli és politikai haszonszerzés célja nélküli vita, hogy ha nem egy választási kampány küszöbén döntenek róla".

"Minden színigazgatónak baloldalinak kell lennie?"

Tarlós a Népszavának a Vígszínházzal kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy egy szót sem Orbán Viktorral az ügyről, és nem ő jelölte ki a bírálóbizottság tagjait - ezzel Koltai Tamás kritikus véleményére reagált. Arra a kérdésre pedig, hogy az utóbbi időben megválasztott színházigazgatók mind jobboldali kötődésűek, és Balázs Péter is az, úgy felelt, hogy "én egyetlenegy helyen cseréltem le színigazgatót, az Új Színházban, de ott is hazugság, hogy leváltottam Márta Istvánt, neki egyszerűen lejárt a mandátuma. Egyébként pedig, ha végignézi a fővárosi színházakat, minden igazgatót a helyén hagytam".

A főpolgármester azonban nemcsak az Újszínházban "cserélte le" az igazgatót, hanem a József Attila Színházban is, ahol Koltay Gábor leváltása után Nemcsak Károly lett az új vezetője, és a Trafóban is, amelynek az élére Nagy Józsefet nevezték ki.

A József Attilával kapcsolatban Tarlós először csak annyit mondott, hogy "a József Attila Színház egy külön történet. Koltay Gábor, aki odakerült, ön szerint Fidesz közeli? Azért én nehezen tudnám őt magamhoz képest jobboldalinak betudni". Majd amikor a riporter rákérdezett Nemcsák Károlyra, akkor azt felelte, hogy "szerkesztő úr, valamilyen előírás, hogy minden színigazgatónak baloldalinak, vagy liberálisnak kell lennie? Az összes többi színház vezetőjére azért sok mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy Fidesz-közeliek".