L. Simon válasza Lovasinak: Nem lenyúlás

2013.10.16. 10:37

Lovasi András hétfőn nyílt levelet írt L. Simon László NKA-alelnöknek, amelyben elmondta, miért nem örül annak, hogy a Nemzeti Kulturális Alap elveszi az Artisjushoz az üres adathordozók után fizetett jogdíjakból befolyó pénz 25 százalékát.

Ez az az díj, ami bele van építve minden Magyarországon eladott üres DVD, CD, pendrive vagy SD-kártya árába. Továbbra is fizetni kell, a változás az, hogy az összeg 25 százaléka az NKA-hoz kerül. Október 7-én módosították így a szerzői jogi törvényt, aznap L. Simon László blogbejegyzésében magyarázta, hogy ez miért jó. Ma szükségesnek érezte, hogy nyílt levélben is válaszoljon a zenésznek.

Ebben L. Simon azt írja, hogy a szerzői jogdíjak egy részének újraosztása nem lenyúlás, pont azokat segíti, akik nem a haszonélvezői egy bejáratott, viszonylag szűk rétegnek kedvező rendszernek. Az NKA alelnöke szerint visszatetsző az a díjfelosztási rendszer, amely „az akinek van, annak adatik, akinek nincs, attól elvétetik” elvére épül.

Azt írja, hogy "ez nem segíti a hazai könnyűzene megújulását, a fiatalabb tehetségek kibontakozását. Természetesen azoknak, akik eddig a rendszer viszonylag kis számú kedvezményezettjei voltak, a változások éppen ezért érdeksérelmet okoznak. Azt megértem, ha ezért dühösek, azt viszont már nem tudom elfogadni, ha „lenyúlást” emlegetnek. Nehezen minősíthető ugyanis lenyúlásnak, ha egy meglévő forrást szélesebb kör számára kívánunk hozzáférhetővé tenni".