Kortárs galériák éjszakája huszonnégy helyszínen

2013.10.17. 13:31
Rendhagyó tárlatvezetésekkel, performance-okkal, filmvetítésekkel, koncertekkel várja a közönséget huszonnégy helyszínen csütörtök délutántól éjfélig a Kortárs galériák éjszakája, melyet a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében rendeznek meg.

A szervezők szerint a 24 budapesti galéria részvételével megrendezett Kortárs galériák éjszakáján a műtárgyakkal határolt kiállítótér agorává, azaz eszmék és impulzusok cseréjét serkentő szellemi piaccá válik, ahol már nem is az "önmagukért beszélő tárgyaké", hanem az általuk kiváltott hangulatoké, érzéseké és gondolatoké lesz a főszerep.

Az este során a Rájátszás című program olyan együttesek kisebb koncertjeivel várja a közönséget, mint a 30Y, a Kistehén, a HS7, az Óriás, a Takáts Eszter Beat Band és a Kaukázus. A Rájátszásban kortárs költők, írók és a magyar pop-rock szcéna legismertebb alakjai írják újra egymás műveit: a költők új szövegeket alkotnak a zenészek ismert dalaihoz, a zenészek pedig megzenésítik a költők verseit. A Kortárs galériák éjszakájának megnyitóját 17 órakor a Faur Zsófi Galériában tartják, Hámori Anett Politikailag korrekt című kiállításának vernisszázsával. 

A FUGA Budapesti Építészeti Központ több tárlat mellett a Zenélő építészek koncertsorozatnak ad otthont, míg a Rájátszás keretében Szálinger Balázs és Szűcs Krisztián lép fel együtt. A Centrális Galériában Szirtes András tart előadást, majd Háy János és Beck Zoltán zenélnek, a Pintér Sonja Kortárs Galériában pedig Bondor Csilla installációja mellett Erdős Virággal, Grecsó Krisztiánnal és Kollár-Klemencz Lászlóval találkozhatnak a látogatók.

Munka után címmel Nemes Anita állít ki a Tat Galériában, ahol csütörtök este az Albinoni Kamarazenekar, majd Matuz Gergely fuvolaművész koncertezik. A Biksady Galéria saját kortárs anyagából mutat be válogatást, és ad otthont Karafiáth Orsolya és Takáts Eszter közös fellépésének, a Várfok Galéria pedig Rozsda Endre centenáriumi kiállításával várja a közönséget.

 A rendezvénysorozat részletes programja és a résztvevő galériák listája itt olvasható.