Dobták a szexet a könyvtárból

2013.10.21. 16:19

Történelmet írt Alan Moore és felesége, Melinda Gebbie képeskönyve, a Lost Girls, vagyis az Elveszett lányok: ez az első könyv, amit egy felháborodási hullám után töröltek az Új-Zélandi Nemzeti Könyvtár katalógusából. A könyv ugyanis egy rajzokkal teli regény, és a hősnő szexuális kalandjait meséli el, khm, meglehetősen szókimondóan.

A háromkötetes történet szerint a Pán Péter Wendyje, Dorothy az Ózból, és Csodaország Alíza felnőttként találkoznak az első világháború előestéjén. Azonban nem politikáról vagy világbékéről kezdenek beszélgetni, hanem a drogokról, erőszakról és szexuális kalandjaikról.

A Daily Life cikke szerint Moorék könyvét korábban soha nem cenzúrázták, és a Nemzeti Könyvtár sem tette ezt. A könyvet ráadásul maga az intézmény kérte 2008-ban. A cikk szerint már akkor aggódtak a tartalma miatt, viszont tartottak azok véleményétől is, akik szerint a könyvtárak feladata, hogy teret adjanak az írói fantáziának. Utóbbiak miatt az új-zélandi könyvtár még soha nem ellenőriztetett egyetlen könyvet sem. Ha a cenzor ellenőrzésén megbukott volna a bekért könyv, az azt is jelentette volna, hogy a Nemzeti Könyvtár törvényt sértett.

A könyv rajongói szerint azok, akik kifogásolták az Elveszett lányok tartalmát, nem érzik annak művészi és irodalmi jelentőségét. „A szerzők nagyon jelentős alkotók, akik munkájukat nagyon komolyan veszik személyesen, kreatívként és politikailag egyaránt” – mondta például egy rajzfilmkészítő. Dylan Horrocks web2-es vitát is kezdeményezett az ügyben, és elérte, hogy a könyvtár is kivizsgálja, helye van-e a pajzán mesehősöknek a polcokon.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport