Vince, Artúr
-5 °C
2 °C
Index - In English In English Eng

Cantat beszélt Rády Krisztina haláláról

2013.10.23. 14:17
Először beszélt Bertrand Cantat zenész egy interjúban volt szerelme, Marie Trintignant színésznő haláláról, akinek megölésért 2004-ben nyolc év börtönre ítélték. A francia énekes említést tett gyerekei anyjának, a magyar Rády Krisztinának öngyilkosságáról is, elfogadhatatlannak nevezve az őt érintő "őrült vádakat".

"Nem tagadom azt, ami történt, tudom, hogy jóvátehetetlent követtem el" - mondta Cantat a Les Inrockuptibles című francia magazinban szerdán megjelent interjúban tíz évvel azután, hogy úgy megütötte Marie Trintignant színésznőt, hogy az belehalt sérülésébe. Hozzátette: "Soha nem menekültem el a felelősség elől. Talán csak akkor, amikor meg akartam halni".

Cantat-t 2004-ben nyolc évi börtönre ítélte a vilniusi bíróság a színésznő haláláért, akit egy veszekedés alkalmával megütött. A nő feltehetően egy radiátornak esett, eszméletét vesztette, majd a kórházban belehalt sérülésébe. Az énekes 2007-ben jó magaviselete miatt feltételes szabadlábra helyezték, és visszatért családjához. Cantat most  azt mondta, hogy "semmit nem értett abból, ami történt". "Nem emlékszem, milyen állapotban voltunk, és nemcsak érzelmileg" - hangsúlyozta. "Miután Marie-t elkísértem a kórházba, elküldtek és én visszamentem a lakásba, hogy végezzek magammal" - tette hozzá.

"A nők elleni erőszak jelképévé váltam"

Rády Krisztina
Rády Krisztina

Cantat az interjúban beszélt volt felesége, két gyereke anyja, Rády Krisztina öngyilkosságáról is. A műfordító, kulturális szervező, a Párizsi Magyar Intézet egykori művészeti vezetőjének három évvel ezelőtti halála ügyében ugyanis a bordeaux-i ügyészség csütörtökön újraindította a nyomozást, miután a közelmúltban nyilvánosságra került egy magyar nyelvű felvétel, amelyben halála előtt Rády Krisztina a szüleinek hagyott üzenetében arról beszél: rettegett erőszakoskodó volt férjétől. Az ügyészség azt feltételezi, hogy Rády halálához köze lehetett a fizikai és pszichikai erőszaknak, amelyet volt férje gyakorolt rá.

"Minden hozzátartozó azon gyötrődik, hogy nem látott valamit, nem tett meg valamit vagy éppen megtett. Én elsőként. De az engem érintő őrült vádaskodások elfogadhatatlanok" - jelentette ki a rocksztár. "Szörnyű, borzalmas, hogy a nők elleni erőszak jelképévé váltam" - mondta. A zenész volt felesége otthonában volt, de aludt, amikor a 42 éves nő öngyilkos lett. A férfit kihallgatta a rendőrség, de nem indult ellene eljárás.

Egy felmérés szerint az országosan ismert énekesről a franciák háromnegyedének rossz véleménye van, de közel hatvan százalékuk természetesnek tartja, hogy börtönbüntetése letöltése után visszatér a zenei életbe. Cantat zenekara, a Noir Désir együttes - amely húsz éven át, az énekes börtönbüntetése előtt a francia alternatív rock egyik legmeghatározóbb zenekara volt - 2010 decemberében feloszlott. Bertrand Cantat azóta visszatért a színpadra, új szólólemeze Horizons címmel november 18-án jelenik meg.

Jean-Louis Trintignant színész, Marie Trintignant apja az interjú kapcsán azt mondta: ő azt gondolta, hogy Bertrand Cantat öngyilkos lesz a tragédia után. "Nem tette meg, ez az ő baja" - közölte Trintignant az Europe1 kereskedelmi rádióban. Hozzátette, hogy nem gyűlöli Cantat-t, de soha többé nem akarja látni.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport