Elhunyt Ceausescu palotájának tervezője

2013.10.31. 12:01
Meghalt Anca Petrescu, Bukarest leglátogatottabb látványosságának, a Nép Házának tervezője. Az egykori román diktátor palotáját most a román parlament használja. A 64 éves építész szeptember végén szenvedett autóbalesetet, azóta kómában feküdt.

Petrescu 34 évesen, tíz évvel a bukaresti építészmérnöki egyetem elvégzése után kapott megbízást Nicolae Ceausescu kommunista diktátortól arra, hogy a Nép Házát megtervezze. A megalomániás diktátor palotájának és leendő kormányzati negyedének megépítése érdekében kilencezer lakóházat és több száz templomot romboltak le Bukarestben hét négyzetkilométernyi térségben.

A palota a világ legnehezebb épülete, építéséhez egymillió tonna márványt és 3500 tonna kristályt használtak fel. 330 ezer négyzetméteres belső felületével ez a világ második legnagyobb középülete a Pentagon után. A 12 emeletes épület egy mesterséges dombon áll, de a felszín alatt további nyolc szintje van.  Az építőművész az Associeted Press hírügynökségnek tavaly úgy nyilatkozott: a Buckingham-palotából és a versailles-i kastélyból merített ihletet, nem pedig az észak-koreai építészetből, amint ahogy azt terjesztik róla.

Az 1982-ben tervezett palota építését Ceausescu személyesen felügyelte, minden részletre kiterjedően. Végül a diktátor nem költözhetett már be a számára épült palotába: 1989 karácsonyán, a hatalmat magához ragadó Nemzeti Megmentési Front rögtönítélő katonai bírósága halálra ítélte, és még aznap kivégezték.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport