Se Picasso, se Miro nem kellett senkinek

MTI/Index
2013.11.05. 16:45

Messze elmaradt a várakozásoktól az őszi New York-i művészeti árverési szezont bevezető hétfői Christie's-aukció, amelyen több nevezetes alkotás, köztük Picasso Téte című szobra kelt el.

Az árveréstől 158-225 millió dolláros bevételt várt a Christie's, de Jan Krugier műkereskedő kalapács alá került magángyűjteményéből csak a 62 tétel 71 százalékát sikerült eladni 92,5 millió dollárért (húszmilliárd forintért). A Picasso-szobor mellett Giacometti, Kandinsky és Miro 10-25 millió dollár értékűre becsült alkotásai sem kellettek senkinek.

A legkiemelkedőbb vásárlás egy Picasso-portré volt, amelyet a mester két gyerekéről, Claude-ról és Palomáról festett 1950-ben. Előzetesen 9-12 millióra becsülték, végül több mint 28 millió dollárért (hatmilliárd forintért) kelt el. A Christie's szakértője szerint jellemzően a viszonylag alacsonyabb árú művek keltek el a kikiáltási ár többszöröséért. Különösen az ázsiai érdeklődés volt kiemelkedő, a Picasso-portrét is egy telefonon licitáló ázsiai ügyfél vásárolta meg.

A Christie's szerdáig folytatja a Krugier-gyűjtemény árverését, ezután rendezi meg jövő héten az impresszionista és modern művek aukcióját, amelyet a Sotheby's hasonló témájú árverése követ.

A Christie's november 12-én rukkol majd elő Francis Bacon 1969-ben barátjáról, Lucian Freudról készített triptichonjával, amelynek ára a 86 millió dollárt is elérheti. A Sotheby's egy nappal későbbi aukcióján kerül kalapács alá Andy Warhol Silver Car Crash című képe, amely a becslések szerint akár 80 millió dollárt is megérhet egy gyűjtőnek. Ha a két kép a várakozásoknak megfelelően kel el, az új rekordot jelenthet mindkét művész esetében.

2008-ban a Christie's New York-i árverésén 5,5 milliárd forintnyi dollárért kelt el Lucian Freud egyik festménye, amivel ez lett az élő művész által készített legdrágább alkotás (akkor még élt a festő). A Sotheby's árverésén ugyanabben az évben Francis Bacon Triptych című képéért fizettek 14 milliárd forintot, így a nagyméretű festmény a legdrágább kortárs mű kategóriában lett első. Később kiderült, hogy mindkét képet a Londonban élő orosz milliárdos, Roman Abramovics vette meg a barátnőjének.