Színészek a gyerekhalandóság ellen

2013.11.05. 10:07

Közösen lép fel a Katona József Színház az UNICEF gyerekvédelmi szervezettel a gyerekhalandóság visszaszorításáért. Nagy Ervin, a Katona színésze az egyike annak a 16 hírességnek, akik kiállnak az UNICEF Higgyünk a Nullában kampánya mellett. 

Nagy Ervin
Nagy Ervin
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A színház közleménye szerint az ötéves kora előtt meghalt gyerekek száma közel a felére esett vissza az elmúlt két évtizedben: 12,6 millióról 6,6 millióra. 1990-ben ezer élve születésre 90 haláleset jutott, ez a szám tavaly 48-ra csökkent. De még ez is azt jelenti, hogy közel 18 ezer gyerek hal meg naponta olyan okok miatt, amelyek megelőzhetőek lennének.

Az UNICEF és partnerei, köztük a Katona József Színház is hiszik, hogy ez a szám lehet nulla, innen a kampány szlogenje. A Katona József Színház a kampányt minden létező fórumán promotálja, a több száz tizen- és huszonéves fiatalt megmozgató ifjúsági színházi programjában is foglalkozik a gyerekek jogaival. Az UNICEF Magyar Bizottsága és a színház megállapodott abban is, hogy a színházban olyan témákat is feldolgoznak, mint a gyerekek helyzetének bemutatása a világban, a fogyatékossággal élő gyerekek lehetőségei.

December 5-én fotókiállítás nyílik a Katonában. 16, az ország különböző helyén található iskola gyerekeinek bevonásával készült műalkotások középpontjában minden esetben egy UNICEF-fotó áll, amit a gyerekek továbbgondolnak, továbbrajzolnak, hozzáfotóznak. Így dolgoznak fel olyan kemény témákat, mint a gyerekszegénység, az éhezés vagy a fenntartható fejlődés.