A gumikacsa és a sakk örök

2013.11.08. 12:09
Ezt a két játékot választották be az amerikai Játék Hírességek Csarnokába. Mert mint kiderült, ilyen is van.

A két népszerű játékot tucatnyi induló közül választották ki. Versenyben volt a buborékfújó, a Clue című társasjáték, Az én kicsi pónim társasjáték, de lehetett szavazni a zöld játékkatonákra vagy a tini nindzsa teknőcökre is. A Játék Hírességek Csarnoka (Toy Hall of Fame) egyébként a New York állambeli The Strong Museumban működik, immáron 15. éve.

Az utóbbi 25 évben összesen 51 játékot iktattak be a gyűjteménybe, tavaly a Star Wars-figurákat és a dominót válogatták be. A gumikacsa az 1800-as évek végén jelent meg a játékok között. Eredetileg fogzó kisgyerekeknek szánták rágcsálásra, csak az 1940-es évektől lett belőle úszó kacsa, ami napjainkra a popkultúra részévé vált, és manapság már nemcsak az apróságok játékai közé tartozik, hanem a felnőttek világában is felbukkan.

A sakk a világ egyik legősibb játéka, amely a hagyomány szerint a csaturanga nevű indiai háborús játékból ered. A sakkjáték 1475 táján nyerte el mai formáját Angliában. A Játék Hírességek Csarnokába évről-évre a közönség szavazatai alapján veszik fel az új játékokat. Idén több mint 300 javaslat érkezett és egy 12 darabos szűkített listáról választották ki a két győztest.