17 hónapra keres igazgatót az Operett

2013.11.11. 15:30

A Budapest Operettszínház igazgatói posztjára kiírandó új pályázat előterjesztéséről is szavaz a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön. Ahogyan a Vígszínház esetében is, a korábbi, öt évre szóló pályázatot szeptember 26-án zárt ülésén eredménytelennek nyilvánította a közgyűlés, ezért most új, 17 hónapra, 2015 június végéig szóló igazgatói pályázat kiírásáról dönthetnek, mivel a Budapesti Operettszínház jelenlegi főigazgatójának, Kerényi Miklós Gábornak a vezetői megbízatása 2014. január 31-én lejár.

A Fővárosi Közgyűlés elé kerülő anyag úgy fogalmaz: amennyiben a pályázati eljárás 2014. január 31-ig nem zárul le, 2014. február 1-től az új vezetővel történő jogviszony létesítéséig a jelenlegi főigazgatót, Kerényi Miklós Gábor bízza meg a vezetői feladatok ellátásával. Kerényi Miklós Gábor kijelentette: "Botorság lenne nem pályáznom erre a 17 hónapra, és nem óhajtani e munka folytatását, hiszen a színháznak működnie kell".

Elsőre nem sikerült nemzetinek lenni

A Budapesti Operettszínházzal kapcsolatos döntéseket bonyolítja, hogy a színház 2012 májusában közszolgáltatási szerződést kötött az akkori Nemzeti Erőforrás Minisztériummal, hogy a teátrum az előadóművészeti törvény módosítása alapján felálló új finanszírozási rendszerben "nemzeti" minősítést kaphasson. Az Operettszínház nemzeti kategóriába sorolását a Nemzeti Előadóművészeti Érdekegyeztető Tanács javasolta.

Időközben felvetődött, hogy a Budapesti Operettszínház kerüljön a minisztériumi (azaz állami) fenntartású intézmények közé. Az átadás-átvételről eddig nem jött létre megállapodás a főváros és az Emberi Erőforrások Minisztériuma között. Az egyezség megkötését késlelteti, hogy a teátrum a Nagymező utcában egy értékes fővárosi telken áll, melynek jövőbeni tulajdonáról vagy egy esetleges telekcseréről szintén egyeztetni kell.

„Nem ördögtől való, hogy háromszor is nyerjek”

Kerényi mellett korábban Bozsó József, Nagy Viktor és Tokody Ilona is pályázott az operettszínház igazgatói posztjára, de azt akkor zárt ülésen eredménytelennek nyilvánította a közgyűlés. Kerényi Miklós Gábor pályázata at operett.hu-ra is felkerült: a 163 oldalas, Tradíciókban gazdag, zenés népszínház című pályázati anyaghoz 14 perces videoanyag is készült az Operettszínház vezető művészeinek tolmácsolásában.

Az Indexnek arra a kérdésére, hogy mennyi esély van harmadszor is elnyerni egy teátrum igazgatói posztját, Kerényi így felelt: „nagyon nehéz lesz megkérdőjelezni, hogy az Operettszínház ma egy művészileg, gazdaságilag és szervezetileg kimagaslóan sikeres színház, a számok pontosan beszélnek. Nem gondolom, hogy ördögtől való lenne, hogy ezt a sikert a továbbiakban is fokozhassuk”.